BARCELONA

Datos del Pueblo

Polinya

Pueblo

Polinyà

Municipio

Polinya / Comarcas: Valles Occidental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

7403

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Vila, s/n

Código postal

08213

Teléfono

93-7130264

Fax

93-7130248

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Polinya

Web de Interés

Polinya, art cultura i tradicio

E-mail municipio

polinya@ajpolinya.cat
 

El municipi de Polinyà es troba ubicat a la dreta de la riera de Caldes, entre Palau Solità i Plegamans i Santa Perpètua de Mogoda, a la comarca del Vallès Occidental.
Els seus habitants s'anomenen polinyanencs i polinyanenques.

El poble de Polinyà té, probablement, els orígens en una vil·la romana i, el seu nom, documentat des de l'any 969, deriva del mot llatí "Paulinianum", derivat de "Paulinus", probablement el nom del, llavors, propietari del poble de Polinyà, que vol dir "propi de Paulí".

Vista del Poble de Polinya del Valles

El poble es formà a l'entorn de l'antiga església parroquial de Sant Salvador de Polinyà, que, documentada des de mitjan segle anterior, fou consagrada el 1122. Aquesta església, romànica, es conserva encara; a la banda de septentrió s'aixeca el campanar, de planta quadrada, i la nova església parroquiala la qual ha passat l'antiga dedicació a sant Salvador, mentre que l'antiga església és ara dedicada a sant Martí. L'església romànica és un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó, capçada per un absis de planta semicircular, cobert amb volta d'esfera

Les pintures romàniques que recobrien l'absis i la volta immediata de la nau, avui al Museu Diocesà de Barcelona, representen escenes de la vida de la Verge, el Crist en majestat entre els símbols dels evangelistes i l'escena de Crist davant Pilat. Pertanyen, segons J. Folch i Torres, al cercle pictòric de les de Sant Tomàs de Canterbury a Terrassa i de les de Barberà del Vallès, i són efectuades en un estil autòcton, net d'influències orientals o transpirinenques

De la decoració de Sant Salvador de Polinyà es conserven, totes al Museu Diocesà de Barcelona, les pintures de l'absis, de la meitat meridional de la nau i de l'arc triomfal. Al mur cilíndric de l'absis, es pot veure l'anunciació, la visitació i la nativitat, amb l'escena del bany amb les llevadores, i finalment l'anunciació als pastors.

Pintures murals de L'església romànica de Sant Salvador de Polinya

Les masies de Polinya

Can Coll
Documentada al segle XVI. Construïda, al centre del poble, per la família Coll. La família Solà que n'és la propietària des de fa molts anys, la va restaurar per transformar-la en un restaurant.

Can Gabarra
Documentada al segle XVI. Fou habitada, fins fa poc. L'Ajuntament està estudiant la possibilitat de reformar-la.

Can Marquès
Situada al costat de l'Església parroquial. És propietat de la família Margenat que l'utilitza com a residència particular.

Can Monistrol
Datada de l'any 1700, actualment és propietat de la família Comadrán però hi viuen com a masovers la família Sala que es dediquen a la cria de cavalls. Recentment ha estat reconstruïda, per tant es troba en molt bon estat de conservació.

Can Padró
Si bé no se sap amb certesa l'època en què es va construir, és considerada com una de les antigues de Polinyà. S'utilitza com a ús residencial.

Can Querol
Construïda l'any 1798, està tocant al polígon de Ca'n Humet.
Els seus propietaris actuals són la família Costa que l'utilitzen com habitatge i també hi ha una residència canina.

Can Rovira
Construïda l'any 1780. Des de fa tres generacions l'ocupa la família Estadella. Està ben conservada i encara s'hi fa vida de pagès.

Can Serra
Datada de l'any 1686, actualment és propietat de l'Ajuntament de Polinyà. Abans havia estat una explotació agrícola propietat d'Andreu Serra. La masia dóna nom al nou barri de Can Serra.

Torre Martí
Es tracta d'una casa d'estiueig propietat de la família Martí.

Es tracta d'un municipi agrícola, on s'hi cultivaven cereals, vinyes i horts, on antigament cada casa tenia un "mot" amb el qual se la coneixia, on a l'època de segar es feien torns per batre a les eres i on les festes gairebé sempre giraven a l'entorn de fets religioso

Actualment el nombre d'indústries instal·lades als nostres Polígons Industrials i la qualitat de les mateixes, així com la seva presència al comerç nacional i internacional fan que l'activitat industrial tingui un pes específic a Polinyà i sigui la principal activitat(ftes y fotos ver links de la ficha)