BARCELONA

Datos del Pueblo

Palau-solità i Plegamans

Pueblo

Palau-solità i Plegamans

Municipio

Palau-solità i Plegamans / Comarcas: Valles Occidental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

13594

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Vila, 1

Código postal

08184

Teléfono

93-8648056

Fax

93-8649259

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Palau-solità i Plegamans

Web de Interés

Palau-solità i Plegamans informació del municipi

E-mail municipio

palau@palauplegamans.cat
 

Palau-solità i Plegamans és format històricament per dos nuclis de població o dues parròquies, per una part, Palau-solità i per l'altre, Plegamans. El topònim de Palau-solità ja el trobem al Cartolari del Monestir de Sant Cugat l'any 955 i el de Plegamans l'any 962.

Ramon Berenguer IV (1113-1162) va establir les Universitats (actuals municipis), cosa que va motivar que poc a poc les Parròquies (unitat administrativa eclesiàstica) s'anessin ajuntant per formar una Universitat o Comú (nom que encara perdura a Andorra per designar els municipis), com va passar en el nostre poble, si bé no hi ha constància documental de nomenament de Batlle de “Palau solità e Plegamans” fins a l'any 1440

El centre administratiu del municipi és el poble de Plegamans (dit també Palau de Plegamans) format al llarg de la carretera de Caldes,

Palau de Plegamans

El centre administratiu del municipi és el poble de Plegamans (dit també Palau de Plegamans) format al llarg de la carretera de Caldes, al s XIX, sota el turó (la Serra) on s'aixeca l'antic castell de Plegamans i, fins el 1936, l'església romànica de Sant Genís; al N i al S, respectivament, hi ha els barris del Carrer de Dalt i del Carrer de Baix.

A la dreta de la riera de Caldes hi ha el poble de Palau-solità, al nord del qual hi ha el barri de Montjuïc (651 h [2006]). Dins el terme de Palau-solità, a l'indret de l'ermita de Santa Magdalena, hi hagué la comanda templera de Palau del Vallès, a la qual pertangué la parròquia.

Llocs d'interès

Campus Arqueològic - Menhir de la Pedra Llarga – Masia Can Cortés – Escoles Velles - Museu Reco de l'Avi

Campus Arqueològic Fundació Arqueològica Clos. Masia Can Maiol

Capella Romànica de Sant Genís

Capella Templària de Santa Magdalena

Casa de Cultura Masia de Can Cortès

Casa Folch

Castell de Plegamans

Situat a la sala romànica de la planta noble del Castell de Plegamans, el museu de la Fundació mostra l'obra i la vida dels cinc germans Folch i Torres a través d'una exposició permanent dels llibres que van publicar, les revistes que van dirigir i els records més diversos de la seva vida privada.

Sede de la fundació Folch i Torres, el Castell de Plegamans

Castell de Plegamans (Fundació Folch i Torres) - Menhir de la Pedra Llarga – Masia Can Cortés – Església de Sant Genis – Escoles Velles – Església de Santa Maria de Palau-solità - Hostal del Fum

Església de Sant Genís

Església Parroquial de Santa Maria de Palau-Solità

Les Escoles Velles

Masia de Can Malla. Museu del Pessebrisme

Menhir de la Pedra Llarga

Museu -Arxiu de la Fundació Folch i Torres. Planta Noble del Castell de Plegamans

Parc de l'Hostal del Fum

Des del 2002 hom hi celebra anualment un Mercat Medieval. Entre les diverses i antigues masies, es destaquen la de can Pedró, can Cladelles, can Falguera, ca N'Arimon, can Cerdà. Can Gordi o la Granja fou transformada el 1920 en escola reformatori de la Protecció de Menors, avui Institut Santa Anna.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua