BARCELONA

Datos del Pueblo

Orista

Pueblo

Oristà

Municipio

Oristà / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

591

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 1

Código postal

08518

Teléfono

93-8128006

Fax

93-8128132

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Orista

Web de Interés

Orista cultura, patrimoni folklore

E-mail municipio

orista@diba.cat
 

Municipi de la província de Barcelona situat al oest de la capital a 94 Km, aproximadament, comarca de Osona, està situat a la part sud del Lluçanès, té una extensió de 68,88 Km2. La altitud mitjana és de uns 700 metres, el punt més alt és Sant Salvador de Serradellops en 800 m i el més baix és el curs de la riera Gavarresa en 450 m i una població de 591 habitants (02-01-09).

Municipi de la província de Barcelona situat al oest de la capital a 94 Km, aproximadament, comarca de Osona, està situat a la part sud del Lluçanès

Vista del poble d´Oristà

El poble d'Oristà (468 m) és al fons de la vall de la Riera Gavarresa, a l'esquerra de la riera, i és el centre administratiu del municipi. Té un nucli concèntric entorn de la plaça i l'església, un carrer o petit raval a l'antic camí de Vic i, aigua avall de la Riera Gavarresa, l'antic raval o carrer de l'Amargura, molt arruïnat.

Hem de destacar:

L'església parroquial de Sant Andreu és successora de l'esmentada el 945, dedicada a sant Andreu i sant Joan. Es renovà en 1770-90, en estil barroc neoclassicista, amb un petit campanar, i el 1969 hi fou descoberta, a partir d'uns documents del 1666, una interessant cripta romànica, molt malmesa per la construcció del nou edifici, que fou restaurada per la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de paletes locals. Aquesta cripta té una planta de tres naus i quatre tramades de voltes d'aresta, reconstruïdes totalment d'acord amb les columnes i els elements trobats

La única part romànica que ha subsistit és la cripta, situada sota el nivell del temple. Impressiona per la seva puresa arquitectònica. La Cripta és un espai de petites dimensions, format per tres naus, sis columnes i un petit altar amb dos vitralls d’alabastre al seu darrera. E. De planta rectangular, la meitat de la qual no té columnes per a aguantar el sostre. Hi ha tres naus longitudinals dividides per columnes enllaçades per arcs de mig punt i a cada quatre elements de suport s’alça una volta d’aresta.

Cripta prerromànica de l´esglèsia de Sant Andreu

El Museu de Terrissa dels Països Catalans "Rocaguinarda", (que allotja unes 5.000 peces de terrissa catalana de tots els temps, el qual està ubicat dins la rectoria del poble d'Oristà,)

La església de Santa Maria de la Torre d’Oristà,

Castell Tornamira

Castell d’Olost

Sant Nazari

Sant Salvador de Serradellops

La gran quantitat de cases de pagès de gran importància arquitectònica i històrica escampades per tot el territori, podríem destacar: el mas Rocaguinarda,( Perot Rocaguinarda, famós bandoler nyerro, fill d'un dels notables masos del terme d'Oristà, dóna nom al Museu que el municipi ha dedicat a la terrissa catalana i que conté més de 5.000 peces.La masia de Rocaguinarda, on va néixer el 18 de desembre de 1.582, Pere Roca Guinarda es trova a les afores del poble) Mas Tonamira, mas Sant Salvador, mas Altarriba, mas Cabanes, mas La Quintana, etc...

Té un nucli concèntric entorn de la plaça i de l’església. Hi ha cases amb llindes de pedra treballades, portals adovellats i finestrals gòtics del segle XVI al XVIII. Cal destacar la casa Serra, que, entre 1838 i 1840, albergà Sant Pere Almató i Ribera i la seva familia.

Un paseig per el nucli d´Oristà

El Municipi d’Oristà no te coneixement de dades escrites anteriors al segle X per els temps més antics cal basar-se en les troballes arqueològiques,

Dues destrals de pedra i un raspador de sílex, 1700 i 1500 abans de Crist , que es guarden avui al Museu Episcopal de Vic.

Monedes ibèriques de bronze i plata, segles II i I abans de Crist.

Recipient de ceràmica d’època romana ( Museu Perot Rocaguinarda).

Altres indrets del terme

La Torre d'Oristà
Sant Cristòfol
Sant Nazari
Sant Salvador de Serradellops
El Raval de Sant Feliu Sasserra
Les masies

Llocs d´interes turistic:

Fonts del Municipi d’Oristà
Riera Gabarressa
Masies a destacar
Rebal de Sant Feliu
Puigcornador
Santa Salvador de Serradellops (1047) S. XII.
Sant Nazari de la Garriga (segle XII)
Castell d’Olost
Castell de Tornamira (1120)
Església de La Torre d’Oristà
Single dels Tres Còdols
Nucli de La Torre d’Oristà
Església de Sant Sebastià (segle XVIII)
Mas Rocaguinarda
Museu de Terrissa Catalana “ Perot Rocaguinarda”
Cripta Preromànica i Església de Sant Andreu d’Oristà (923)
Nucli d’Oristà

El terme comprèn, a més del poble d'Oristà, cap administratiu del municipi, el poble de la Torre d'Oristà amb dos nuclis clarament diferenciats (el Carrer Nou i el Carrer de Baix) i el Raval de Sant Feliu. Fins el 1992, que se segregà, també pertanyia al municipi d'Oristà el Raval d'Olost. El terme també comprèn l'antic raval del Carrer de l'Amargura.

EL SOLÀ  - Mas El Solà - Tel. 93.885.13.47 - Oristà

Masia El Solà, allotjament en Oristà

Dues carreteres locals uneixen els nuclis d'Oristà i la Torre d'Oristà, respectivament, amb la carretera C-154. Per a gaudir del poble i de l´enton un molt bò allotjament es Masia Can El Solà.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua