BARCELONA

Datos del Pueblo

Oris

Pueblo

Oris

Municipio

Oris / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

301

 

Ayuntamiento

Dirección

Ctra. Nal. 152 -Can Branques-

Código postal

08573

Teléfono

93-8590247

Fax

93-8504070

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Oris

Web de Interés

Paisatges del Ter, el municipi d´Oris

E-mail municipio

oris@diba.es
 

El terme d’Orís ocupa la part de ponent del costat nord d’Osona.Està format pels nuclis de la parròquia de Sant Genís, Can Branques, Saderra, la Mambla i el Pelut.És un municipi dispers i termeneja alhora amb el Lluçanès, la Vall del Ges i el Bisaura. L’eix de comunicació entre ells és la C-17.

El terme d'Orís, de 27,33 Km2 ocupa el sector septentrional de la Plana de Vic. Termeneja al Nord amb Sant Quirze de Besora des del Puig dels Tres Batlles, al coll de les Gargantes, a l'Est amb Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló i Torelló, al Sud amb les Masies de Voltregà i a l'Oest amb Sobremunt, Sant Boi de Lluçanès i Sora.

Terme del poble d´Oris

Orís, amb el seu castell d'inconfusible silueta, és l'autèntic sentinella del N de la Plana de Vic, i estén la seva demarcació a banda i banda del Ter, pel fet d'haver absorbit l'antic terme i batllia de Saderra, l'any 1840.
El Ter drena les terres del municipi pel sector de llevant i en part forma límit natural amb les de Sant Vicenç de Torelló. El torrent de la Font d'Antiga desguassa al Ter per la dreta, i per l'esquerra ho fa el torrent de Saderra.

El poble d'Orís, de població disseminada, és centrat per l'església, la rectoria i un parell de cases. A pocs metres sota l'església i el cementiri hi ha el gran mas de la Coma, un casal quadrat de quatre vents, existent ja al segle XIII, que és un dels masos més importants del terme.

La Parròquia de Sant Genís, situada a la part alta del poble i a la falda del Castell rodejada de boscos i conreus on hi ha escampats uns quants masos.

Esglesia de Sant Genis d´Oris

La Mambla, colònia industrial construida a finals del segle passat que arribà enla seva millor època a tenir uns 200 habitants. En l'actualitat a l'antiga fàbrica de la Mambla hi ha instal·lada una factoria, "Triplassa", que es dedica a la fabricació de cons i tubs de plàstics destinats a la indústria tèxtil. La Mambla també disposa d'una capella, la Mare de Déu de Gràcia, amb un petit cementiri. Actualment tant la capella com el cementiri estan tancats.

El Pelut, colònia tèxtil de filats de cotó. Les seves principals característiques i la petita història dels anys de la seva renovació van estretament lligades al pensament i societat modernistes.

La patata del Bufet, un producte imprescindible a les cuines de la gent amb bon paladar.

Al terme hom celebra el Dilluns de Pasqua un aplec dels Ous. El tercer diumenge de maig es fa un homenatge a la vellesa i el dia 25 d'agost s'escau la festa major en honor de sant Genís, amb diversos actes com balls, cantada d'havaneres i jocs i xocolatades populars(ftes y fotos ver links de la ficha)