BARCELONA

Datos del Pueblo

Olvan

Pueblo

Olvan

Municipio

Olvan / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

905

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Ajuntament, s/n

Código postal

08611 

Teléfono

93-8250013

Fax

93-8228685

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Olvan, portal informatiu de l´Ajuntament

Web de Interés

Olvan turisme rural i cultural

E-mail municipio

olvan@diba.cat
 

Aquest municipité per límit occidental el curs del Llobregat; el límit E coincideix amb la riera del Pontarró; pel N, les serres del Montsent i de Campdeparets separen el terme municipal del de la Quar i el situen dins el Baix Berguedà; per la banda S, els límits convergeixen des del Llobregat i la riera del Pontarró i formen un apèndix estret que es prolonga cap al S i fa de tascó entre els termes municipals de Sagàs i de Gironella, fins a tocar tot just l'extrem NE del de Puig-reig. El terme és solcat també per les rieres de la Portella i d'Olvan, que desguassen al Llobregat per l'esquerra (la d'Olvan just per sota de Gironella).
Inclou el barri de l'Estació d'Olvan, els veïnats de les Ferreres d'Olvan i de Serra-seca i l'antic monestir de Santa Maria de Valldaura

Inclou el barri de l'Estació d'Olvan, els veïnats de les Ferreres d'Olvan i de Serra-seca i l'antic monestir de Santa Maria de Valldaura. A la ribera esquerra del Llobregat hi ha la major part dels edificis de la colònia de Cal Rosal i la resta corresponen al terme municipal de Berga (entre d'altres, la fàbrica) i, una petita part, al terme d'Avià

Planol de Situacio d´Olvan

El municipi d’Olvan s’ha caracteritzat, al llarg de la història, per tenir un poblament disseminat atès que llevat del petit nucli urbà que es forma a redós de l’església de Santa Maria d’Olvan als últims segles de l’època medieval, el terme municipal està constituït per un escampall de masies i masoveries.

La part antiga del poble és formada per un grup de cases construïdes entre els segles XVI, XVII i XVIII, que formen un estret carrer i una plaça (Plaça major) davant l'església parroquial de Sta. Maria; cal destacar-hi la rectoria, d'estructura

La part antiga del poble és formada per un grup de cases construïdes entre els segles XVI, XVII i XVIII, que formen un estret carrer i una plaça (Plaça major) davant l'església parroquial de Sta. Maria; cal destacar-hi la rectoria, d'estructura

Vista del Poble d´Olvan

Un element important del nostre patrimoni, és el nombrós grup de masies i cases de pagès que poblen el territori

Algunes d’elles estan documentades des del segle X i són cases pairals que han anat creant conjunts patrimonials importants, formats per masies, masoveries i construccions complementàries com pallisses i molins amb espais singulars molt ben conservats (cuines, forns, sales, alcoves...) i elements arquitectònics remarcables (llindes, escales, voltes, etc.). Algunes encara conserven documents històrics, pintures i col·leccions de mobles, eines del camp, vestits i altres objectes antics de gran valor.

cases pairals que han anat creant conjunts patrimonials importants, formats per masies, masoveries i construccions complementàries com pallisses i molins amb espais singulars molt ben conservats (cuines, forns, sales, alcoves.

turisme rural a Olvan

Les festes i les manifestacions folklòriques s'inicien per Nadal amb un Pessebre Vivent infantil i la tradicional cavalcada dels Reis. El 20 de gener se celebra la festa de Sant Sebastià, la qual consisteix en una gran arrossada col·lectiva que té el seu origen en un menjar que es donava als pobres per un vot que es relacionava amb alguna pesta o epidèmia. Se sap que ja l'any 1860 els pobres acudien al convit en aquesta diada. Pel 25 d'abril es fa una romeria a la capella de Sant Salvador i el primer diumenge d'agost se celebra la festa major.

Cal Rosal us mostra el ric patrimoni industrial que encara conserva i us ofereix un nucli comercial i de serveis que us pot ser molt útil en els dies de la vostra estada al Berguedà. Tot el conjunt està resseguit per la Ruta de les Colònies que, tot baixant pel costat del riu, us portarà a conèixer racons de calma i també la gran riquesa que ha aportat el riu Llobregat a la comarca.

embotits d’elaboració pròpia i fins i tot han creat variants combinades amb bolets,

Els bolets i la cuina d´Olvan

La cuina d’Olvan és la pròpia del Berguedà i tal com diu Jesús Contreras en el pròleg del llibre “La cuina del Berguedà” de Toni Massanés, “és una cuina de porc, de llard, de naps, cols, patates i blat de moro” . En algunes botigues de queviures d’Olvan i Cal Rosal encara hi trobareu alguns d’aquests plats tradicionals, com les farinetes de blat de moro, les rostes, els llardons de l’entreví o de la valona, el blat de moro escairat i els pèsols negres ja cuits. Moltes d’elles venen embotits d’elaboració pròpia i fins i tot han creat variants combinades amb bolets, com la llangonissa de tòfona o el bull blanc i la butifarra amb rovellons i patés amb tòfones o ceps.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua