BARCELONA

Datos del Pueblo

Olesa De Montserrat

Pueblo

Olesa de Montserrat

Municipio

Olesa de Montserrat / Comarcas: Baix Llobregat

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

22914

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Fèlix Figueras i Aragay, s/n

Código postal

08640

Teléfono

93-7780050

Fax

93-7780752

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Olesa De Montserrat

Web de Interés

Olesa de Montserrat informacio i dades generals del poble

E-mail municipio

olesam@olesam.cat
 

La presència continuada de l'home al turó es fa palesa per l'existència d'una necròpolis de l'alta edat mitjana, la qual ha donat diverses mostres de ceràmica, sivelles i restes antropomòrfiques.
L'establiment del nucli del turó de Sant Pere ens dóna informació sobre el curs històric dels esdeveniments dins el terme, gairebé sense lapsus, a causa de la seva continuïtat ocupacional (a diferència del que és en si el nucli actual de la vila, que no ens apareix documentat de forma directa fins a la fi del segle X).

Olesa de Montserrat és un municipi situat a la capçalera de la comarca barcelonina del Baix Llobregat, a l'esquerra del riu Llobregat, a 20 km del monestir de Montserrat i a 30 km de Barcelona.

Olesa de Montserrat

S'ha trobat documentació del segle X on es fa referència a dos castells que hi havia al terme d'Olesa: el de les Espases (actualment Sant Salvador de les Espases) i el de Sacama (Sant Pere Sacama).

El poblament medieval es formà entorn de l'església parroquial i del castell d'Olesa, del qual resta part de la muralla (la base del campanar probablement era part de la fortificació); el castell fou reconstruït al segle XIV, quan la jurisdicció i el domini superior de la vila pertanyien al monestir de Montserrat, i també s'engrandí la vila

L' església parroquial d'Olesa de Montserratera antigament dedicada a Santa Maria i Sant Joan (1012) i no fou fins el 1664 que, per autorització papal, es dedicà a Santa Maria. El 24 de gener de 1147 es consagrà una nova església i, encara, aquesta fou substituïda a la fi del segle XVI, i primeria del XVII, per un altre edifici que perdurà fins el 1936, que va ser cremat; aquest era molt enlairat respecte del nivell del sòl i constava d'una sola nau, coberta amb voltes d'ogives entre arcs torals de mig punt, i il·luminada per finestres altes. A banda i banda de la nau hi havia capelles laterals construïdes entre els contraforts. L'absis es cobria, també, amb volta d'ogives i al presbiteri s'obria una llanterna barroca. A migdia hi havia la porta principal, amb columnes, frontó i fris ornamentat i amb les imatges de la Mare de Déu i dels dos sants Joan, el Baptista i l'Evangelista. La torre del campanar i la del rellotge són citades pel baró de Maldà al seu Calaix de sastre.

L' Hotel Gori,avui casa de la vila, és un bell exemplar de l'arquitectura vuitcentista. Encerclat per un parc de 4 ha, és de planta quadrada amb planta, tres pisos i àtic, voltat de galeries per tres dels seus costats. Inaugurat el 1899, era lloc d'estada preferida dels qui anaven al balneari de la Puda a prendre les aigües, balneari amb el qual hi havia un servei de diligències continu. El 1931 fou adquirit pel municipi als hereus del seu fundador, el Dr. Joaquim Casals i Gori, que obsequiaren la vila

Casa de La Vila d´Olesa de Montserrat  antic Hotel Gori

L' Hotel Gori,avui casa de la vila, és un bell exemplar de l'arquitectura vuitcentista. Encerclat per un parc de 4 ha, és de planta quadrada amb planta, tres pisos i àtic, voltat de galeries per tres dels seus costats

La torre del rellotge : Es troba situada dins el nucli antic, a la plaça Nova, tot just a l´inici del carrer de l´Església i al costat de la parròquia. té les característiques d´una torre de defensa i en època medieval havia estat lligada a una construcció amb tipologia de castell. A principis del segle XVI se li donà l´alçada que té ara.

És de planta quadrada, amb les parets inclinades en forma de piràmide truncada, molt aparent a la base i gairebé inapreciable en alçada. Al capdamunt està coronada per un cos octogonal de petita alçada sobre el qual hi ha un element de ferro forjat que allotja les dues campanes del rellotge municipal.

Torre del Rellotge de Olesa de Montserrat

És de planta quadrada, amb les parets inclinades en forma de piràmide truncada, molt aparent a la base i gairebé inapreciable en alçada. Al capdamunt està coronada per un cos octogonal de petita alçada sobre el qual hi ha un element de ferro forjat que allotja les dues campanes del rellotge municipal.

Altres visites d´interès a la rodalia: el portal de Santa Oliva, la capella del convent de les monges escolàpies, on hi ha les restes de santa Paula Montal, la plaça de les Fonts i els carrers del nucli antic, el Molí d´Oli, el Parc Municipal, Ermita de Sant Salvador de les Espases, L'ermita i el castell de Sant Pere Sacama, Ribes Blaves, el conjunt arqueològic del mas Vilar, la Creu de Saba i l´entorn de la masia de Puigventós...

Altres visites d´interès a la rodalia: el portal de Santa Oliva, la capella del convent de les monges escolàpies, on hi ha les restes de santa Paula Montal, la plaça de les Fonts i els carrers del nucli antic, el Molí d´Oli, l´Ajuntament i el Parc Municipal.

Plaça de les Fonts

La història de La Passió de Crist constitueix un dels arguments dramàtics més importants de la cultura occidental. La Passió d’Olesa de Montserrat s’inscriu en la més genuïna tradició d’arrel medieval.

Les primeres notícies documentals es remunten a l’any 1538. Aquestes manifestacions s’han anat perpetuant al llarg dels segles, no només a Olesa sinó a molts indrets d’Europa.

El segle XIX constitueix un moment crucial: les representacions es modernitzen entrant en un local tancat i adquirint tècniques i estètiques pròpies del teatre del moment. Amb il.lusió, afronta el repte de conduir l’espectacle cap al seu cinquè segle d’història

El text de la Passió el modificà completament el poeta i escriptor local Joan Povill i Adserà (1903-1985). La nova lletra fou estrenada totalment l´any 1949. L´any 1968 el director teatral José Tamayo modernitzà l´espectacle L´espectacle de La Passió es continua representant any rere any durant els mesos de març, abril i maig(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua