BARCELONA

Datos del Pueblo

Olesa De Bonesvalls

Pueblo

Olesa de Bonesvalls

Municipio

Olesa de Bonesvalls / Comarcas: Alt Penedes

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1662

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Vila, 1

Código postal

08795

Teléfono

93-8984008

Fax

93-8984007

Oficina Turismo

93 898 43 75

Web Oficial

Olesa De Bonesvalls i el Parc del Garraf

Web de Interés

Turisme y Esport a Olesa de Bonesvalls

E-mail municipio

bonesvalls@diba.cat
 

Abans del segle X,no es tenen referències clares d'assentaments humans sòlids dins el terme olesà. És al segle X on comença a desenvolupar-se un petit nucli de cases a ponent del castell de termenat de Cervelló, una fortalesa encarregada de defensar el camí de l´Ordal. Una d'aquestes cases rebia el nom d´Osevesa, que, segons alguns experts, podria ser l'origen del topònim d´Olesa.

Olesa seguia sent un petit emplaçament rural i, al segle XIX, Madoz la descriu en el seu Diccionario com a productora de blat, vi, llegums i fruiters. L'extensió de vinyes ocupà durant aquesta època gran quantitat d'hectàrees ocupades per antics alzinars i garrigues fins a l`aparició de la fil·loxera.

Vista general de Olesa de Bonesvalls

PATRIMONI ARQUITECTÒNIC I ALTRES ELEMENTS D'INTERÈS

L`Hospital de Cervelló

L`església de Sant Joan

El barri de l`Hospital

El Pont natural de l`Arcada

Avenc de l`Esquerrà

Barraques i construccions de pedra seca (tot el terme)

El nucli de l'Hospital, anomenat antigament la Pobla de Cervelló o l'Hospital de Cervelló, és situat a migdia del cap de municipi, vora la carretera d'Avinyonet, gairebé coincidint amb el traçat del camí medieval. És habitat per uns 150 h. El poble es formà a redós de l'antic hospital que hi fou fundat pels Cervelló.

L`any 1262, Guillem de Cervelló cita en el seu testament la voluntat de construir un hospital al terme d`Olesa de Begues, al costat del camí ral. La missió d`aquest hospital era atendre i curar els pobres, els pelegrins i viatgers. A mitjans del segle XIV es va enllestir la nau de l`hospital, la torre i la muralla. L`Hospital encara es conserva avui dia, tot i que, amb el pas dels anys, s`han realitzat diverses reformes i la seva funció actual és d`ús privat

Hospital medieval de Olesa o de Cervello

Part de terme municipal d` Olesa de Bonesvalls està inclòs dins el Parc de Garraf. Les característiques paisatgístiques i geològiques de l`entorn d`Olesa fan que sigui un indret ideal per a la pràctica de l`excursionisme i l`espeleologia.

Informació del Parc

Olesa compta amb una oficina d`informació del Parc oberta en horaris de caps de setmana i dimecres: dissabte i diumenge de 10 a 14,30h i dimecres de 10 a 13h.

Les activitats lúdiques de la població són menades pel Centre Cultural i Recreatiu, que manté un local teatral. El poble celebra festes pel tercer diumenge de juliol i el 24 de juny, a més de la festa del Vot del Poble per Sant Sebastià (20 de gener).(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua