BARCELONA

Datos del Pueblo

Olèrdola

Pueblo

Olerdola

Municipio

Olerdola / Comarcas: Alt Penedes

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

3375

 

Ayuntamiento

Dirección

Av. Catalunya, 12

Código postal

08734

Teléfono

93-8903502

Fax

93-8171059

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Olèrdola

Web de Interés

Turisme a Olerdola

E-mail municipio

olerdola@olerdola.cat
 

Municipi de la província de Barcelona, es situa a pocs quilòmetres al sud de Vilafranca del Penedès i pertany a la comarca de l´Alt Penedès, limita amb els vessants occidentals del massís del Garraf.

Olèrdola té quatre pobles històrics: Moja (principal nucli de població), Sant Miquel d´Olèrdola (bressol de les primeres arrels històriques de la comarca), Sant Pere Molanta (eix de l´impuls industrial del municipi) i Viladellops, així com nuclis de més recent urbanització Daltmar i Can Trabal, a més de les barriades (Can Torres, Rectoria, La Serreta, Can Segarra, Can Moles, les Planes, el Sepulcre, la Font, Can Ferran...) i força masies disperses.

Altres indrets del terme per visitar:

Sant Miquel de Olèrdola

Moja
Les Cases de la Vall i les coves de la Vall
La caseria del Sant Sepulcre
Fontallada i la Barquera
Sant Pere Molanta
Ferran i Puig-roig
La Serreta i Viladellops
El conjunt arqueològic i monumental d'Olèrdola: El comte Sunyer vers el 929 edificà un castell sobre les ruïnes de la ciutat, així com l'església de Sant Miquel d'Olèrdola. Aquesta església fou declarada monument històrico-artístic el 1931 (com tota la resta del conjunt). Fou bastida al costat d'una església anterior, probablement pertanyent al segle IX, i alçada pels primers repobladors. Consagrada el 935 pel bisbe Teodoric consta d'una sola nau, rematada per un absis quadrat, que manté adossada la capçalera de l'anterior església mossàrab. Aquesta capçalera té un arc triomfal de ferradura que hi dóna entrada. En la paret occidental, damunt la portalada de mig punt, hi ha una finestra geminada, d'arcada doble monolítica, amb una columneta com a mainell, possiblement aprofitada d'una construcció anterior. Vora l'església hi ha moltes sepultures antropomorfes excavades a la roca, datables al segle X, que, junt amb les que es troben fora muralles, al veí pla dels Albats, a prop de les escadusseres restes d'una capella romànica, han donat nom al tipus, conegut popularment com olerdolà. Al segle XII s'efectuaren diverses reformes a l'església i es substituí la coberta de fusta per una altra de volta de canó.

El comte Sunyer vers el 929 edificà un castell sobre les ruïnes de la ciutat, així com l'església de Sant Miquel d'Olèrdola. Aquesta església fou declarada monument històrico-artístic el 1931 (com tota la resta del conjunt).

El Castell d´Olèrdola

L’actual Centre d’Interpretació del conjunt històric d’Olèrdola ocupa part d’un edifici de nova planta. Anteriorment, en el mateix indret, s’hi ubicava l’antiga masia-rectoria, enderrocada l’any 1967 per aixecar el nou equipament, un bell edifici d’arquitectura rural penedesenca

El castell es construí al costat de la talaia romana, al cim. L´ésglèsia romànica, ubicada a la meitat superior de la plataforma, és d´una sola nau, amb absis de planta quadrangular i volta de canó. A la primeria del segle es van reforçar els murs de la nau amb arcs torals i formers. Sobre el portal es troba una finestra geminada amb una columneta aprofitada d´una construcció anterior

El conjunt arqueològic i monumental d'Olèrdola

Muralla romana
Cisterna romana (segles II-I aC)
Àrea de premsat i celler medieval (segles XI-XII)
Casa ibèrica (segles III-II aC)
Cases i sitges medievals (segles X-XIII)
Pedrera romana i medieval (segles II-I aC / segles X-XI)
Esglèsia de Sant Miquel
Necròpolis de Sant Miquel (segles IX/X - XX)
Castell Medieval
Talaia Romana (segle I aC)
Muralla medieval (segle X)
Carrer medieval (segles X-XII)
Muralla preibera i ibera (segles VIII-I aC)
Tintoreria/Adoberia ibèrica (segle III aC)
Edifici medieval (segle XII)
Estructures medievals (segles XI-XII)
El Pla dels Albats (segles X-XII)
Capella de Santa Maria (segles X - XII)
Necròpolis del Pla dels Albats

Olèrdola va ser declarada Bé d’Interès Nacional l’any 1931 i Bé d'Interès Cultural (BIC).El Conjunt Monumental d’Olèrdola forma part de la Ruta dels Ibers.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua