BARCELONA

Datos del Pueblo

Odena

Pueblo

Odena

Municipio

Òdena / Comarcas: Anoia

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

3272

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Major, 2

Código postal

08711

Teléfono

93-8017434

Fax

93-8017548

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Odena

Web de Interés

Odena, Les masies i les restes arqueològiques

E-mail municipio

odena@odena.es
 

El cap del municipi és el poble d'Òdena, i comprèn també altres agrupacions i veïnats de masies disperses (poble de l'Espelt, caseries de Can Sabater, Can Soler, el Pla, Samuntà, les Casetes d'en Mussons, Can Mas Arnau), a més de nous barris d'immigrats prop d'Igualada.

Situat a la comarca de l’Anoia, el terme municipal d’Òdena, de 52,16 Km2, té una població de 3.161 habitants ( a 1 de gener de 2007), repartits entre el nucli principal d’Òdena (1.300 h.), el Pla d’Òdena (on s’hi troben els barris de Sant Pere, Can Manyoses i Sant Ramon, amb un total de 890 h) i la resta de nuclis més petits com l’Espelt , el Raval d’Aguilera,, el Bosc Gran, Can Sabater, Samuntà, les Casetes Mussons, Can soler i Can Masarnau.

Vista del poble de Odena

LLOCS D'INTERÈS HISTÒRIC, ARQUIRECTÒNIC

Vil.la romana de l’Espelt
Al sud-oest del terme. La seva excavació, encara incompleta i en fase d’estudi, ens dona testimoni de com era la vida en un assentament destinat a l’explotació agrícola entre els segles II - I a C. i V - VI d. C.

Sant Miquel d’Òdena
Situada a un pujolet al costat de la carretera, a l’entrada del nucli central d’Òdena. Capella romànica edificada al s. XI que consta d’una sola nau amb absis. La seva sobrietat i senzillesa li confereix la típica elegància del romànic.

l'actual església parroquial de Sant Pere d'Òdena, edificada el 1942 en substitució de la que fou destruïda el 1936

Sant Pere de Odena esglesia parroquial

Sant Bernabé
Església romànica del s. XII situada a prop del Raval d’Aguilera, a la falda del Puig Aguilera, a poc més d’1 km del nucli centra d’Òdena. Fou restaurada el 1954. És d’una sola nau rectangular, un absis i un campanar.

Teuleria Tardoromada de Can Ripoll SIV-VI

Torre del Castell d’Òdena S IX

Aeròdrom General Vives d’Igualada-Òdena
Situat a l’est del terme municipal, aprofitant la plana formada per la Conca d’Òdena. Hi ha escola de vol a vela i s’hi pot practicar tots els esports aeronàutics. Prop de les instal.lacions de l’aeròdrom hi ha una fàbrica de globus erostàtics. Anualment s’hi celebra la Fira Aerosport adreçada als professionals i públic en general interessats en les diferents modalitats de vol.

Finca de Can Macià on hi ha les Caves Bohigas.

La masía de Can Macià es una construcción autóctona catalana: tejado a dos vientos y muros blancos de donde sobresalen las piedras que dibujan el marco de la puerta principal.

Masia Can Macia

Al nucli hi ha diverses associacions de caire folklòric i cultural, tot destacant el Centre Cultural Recreatiu, l'Agrupació Sardanista, la comissió de festes, el Grup d'Animació Xivarri, etc. La festa major de la població s'escau pel diumenge després del 29 d'abril, festivitat de Sant Pere Màrtir. El gener es fa la Fira dels Torrons (el darrer diumenge), així anomenada per les parades de torrons que s'instal·laven en els seus orígens

El nom de la Conca d'Òdena correspon a la definició geogràfica de la gran clotada que el corrent de l'Anoia ha obert en la Serralada Pre-litoral i que caracteritza la part central de la comarca. En la seva fondalada s'han assentat la ciutat d'Igualada i els pobles del seu encontorn.

Al municipi hi ha una activitat agrícola de secà, cereals, oliveres, vinyes, amb un important elaborador de cava (Caves Bohigas finca Can Macià) i algunes cases de pagès que encara es fan els seus vins, misteles, ratafies, quines etc. També hi és present la ramaderia amb granges avícoles, conills, porcí, oví i cabrum.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua