BARCELONA

Datos del Pueblo

Muntanyola

Pueblo

Muntanyola

Municipio

Muntanyola / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

548

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer de les Afores, s/n

Código postal

08505

Teléfono

93-8830186

Fax

93-8137087

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Muntanyola

Web de Interés

Ajuntament de Muntanyola

E-mail municipio

muntanyola@diba.cat
 

El municipi històric de Muntanyola és format per entitats amb una història i una evolució ben diferents fins a la definitiva creació dels municipis moderns, que es remunta al 1840, Munter, pronunciat a la comarca “Munta”, apareix el 929 amb el nom de Villa de Montari, i en altres documents Montabri. S’estén per la Plana , entre Tona i Malla, i arriba fins a dalt de la serra, a l’indret de les granges de Cal Ros de Munter

L’església parroquial de Sant Quirze i Santa Julita de Muntanyola, es troba a 807 m . d’altitud, dalt de la serra, però abocada a la vall interior del seu terme. Aquesta església ja existia el 938, i fou renovada i consagrada de nou el 1177.

Sant Quirze i Santa Julita de Muntanyola

La població, centrada per l'església parroquial de Sant Quirze de Muntanyola, es troba a 807 m d'altitud, dalt de la serra, però abocada a la vall interior del seu terme.

Aquesta església ja existia el 938, i fou renovada i consagrada de nou el 1177. L'església actual fou totalment reconstruïda el 1727, sense que s'endevini cap element visible de l'església anterior; té adossada la seva rectoria, un gran casal. És un edifici barroc que conserva íntegra la col·lecció dels seus retaules, dels tallers Ral i Gros de Vic, i també el retaule major, fet per un mestre italià, Lorenzo Mercanti, el 1809. L'església fou restaurada el 1989 per la Diputació de Barcelona.

Muntanyola és una població plena d’indrets per visitar i fruir de la natura en l’entorn incomparable de les Portes del Montseny

Església de Sant Quirze i Sta. Julita
Església de Sant Esteve de Múnter
La Creu de Miranda
L´alzina de Fontanelles

Ruta: El P.R.C-43 permet de conèixer molts indrets del nostre poble i municipis veïns, així com també gaudir de la natura i de la bellesa del paisatge

El sender de petit recorregut PR C- 43 pertany a la xarxa de Senders de Catalunya i a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. els edificis són majoritàriament de construcció romànica, interessants des del punt de vista històric i arqueològic

Sender de Tona a Muntanyola

Els edificis són majoritàriament de construcció romànica, interessants des del punt de vista històric i arqueològic. Són els següents:

L’ermita de Sant Miquel de Vilageriu, d’estil romànic, construïda al segle XII.
L’església de Sant Quirze de Muntanyola. La primera documentació conservada d’aquesta construcció data de l’any 938.
L’església de Sant Cugat de Gavadons, situada al nord de la població de Collsuspina, és un edifici romànic molt modificat que data del segle XII.
Sant Esteve de Múnter. Aquesta església apareix documentada l’any 965; a l’entrada hi ha un marc barroc de pedra picada.
Sant Andreu del Castell de Tona és una església d’arquitectura llombarda datada de meitat del segle XI.
L’ermita de Santa Maria del Barri presenta característiques de diferents segles: una part (absis, finestra i campanar) va ser construïda al segle XI, i la resta és del segle XVI. Aquí es dóna per finalitzat el Sender.

La festa de l’Arbre i la fira de la Natura és una festa consolidada, gràcies als esforços d’aquells que han tingut cura d’ella des de la primera edició.

Fira de l’arbre (març)

Festa en honor a Sant Isidre (15 de maig)

Festa major de Sant Quirze i Santa Julita (16 de juny)

El municipi de Muntanyola, que havia comprès els antics termes de Múnter, Malla, Sentfores, Santa Eulàlia de Riuprimer i Gurb, conserva com a reminiscència d'aquestes antigues municipalitats un enclavament a les terres de la Plana, el mas de les Comes, situat dins el terme de Santa Eulàlia de Riuprimer, i dos enclavaments en terres del Lluçanès, un entre els termes d'Oristà i Sant Bartomeu del Grau, anomenat de Caraüll, i un altre, anomenat de la Muntada, entre Santa Maria d'Oló, Santa Eulàlia de Riuprimer, Oristà i Sant Bartomeu del Grau.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua