BARCELONA

Datos del Pueblo

Mosqueroles

Pueblo

Tipo de Entidad: centre administratiu: Mosqueroles

Municipio

Fogars de Montclus / Comarcas: Valles Oriental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

152

 

Ayuntamiento

Dirección

Casa de la Vila

Código postal

08470

Teléfono

93-8475104

Fax

93-8475220

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Mosqueroles o La parròquia de Sant Martí de Mosqueroles

Web de Interés

Fogars De Montclus

E-mail municipio

fogarsm@diba.cat
 

El lloc de Mosqueroles és documentat a l’any 978 i la seva església de st. Martí al 1104. Dins aquesta parròquia és on es va construir l’església de sta. Magdalena o st. Marçal de Baix.

La parròquia de Sant Martí de Mosqueroles es troba al peu de l'estrep o turó de Fogars de Montclús.L'església, la rectoria, un hostal veí i alguna altra caseta propera formen el petit nucli de Mosqueroles, que és ara el centre administratiu del municipi.

L´església és un edifici rectangular en el qual es pot distingir, pels murs i volts, una nau que sembla romànica, però que es troba totalment amagada per l'arrebossat i per les capelles i afegitons que té a banda i banda. Prop de la façana, a migdia, hi ha el campanar, de torre, aixecat o reformat, sembla, a la fi del segle XIV.

és un edifici rectangular en el qual es pot distingir, pels murs i volts, una nau que sembla romànica, però que es troba totalment amagada per l'arrebossat i per les capelles i afegitons que té a banda i banda. És evident que l'església ha estat capgirada, és a dir, que el presbiteri actual correspon a una ampliació o utilització de la part ponentina de l'església, mentre que la façana actual és on hi havia l'absis. Prop de la façana, a migdia, hi ha el campanar, de torre, aixecat o reformat, sembla, a la fi del segle XIV.

Sant Marti de Mosqueroles

hi ha una petita concentració de masos que formen com un veïnat i al cim de la carena que separa aquesta vall de la del Tordera, sobre l'antic mas de Can Ferrers i prop de la moderna residència dels Cordomí, es troba la gran església romànica coneguda ara per Santa Magdalena de Mosqueroles i antigament per Sant Marçal de Baix. Aquesta església, un edifici de tres naus i tres absis, ara en pla de restauració .

El seu propietari actual, el Sr. Cordomí, hi ha emprès importants obres de restauració que aviat retornaran a aquest temple romànic, el més notable i gran del Vallès Oriental, totes les seves antigues proporcions i bellesa.

El primer diumenge de maig se celebra la festa major del Roser, en la qual es balla el típic ball de gitanes.(ftes y fotos ver links de la ficha)

 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua