BARCELONA

Datos del Pueblo

Montornes Del Valles

Pueblo

Montornes del Valles

Municipio

Montornes del Valles / Comarcas: Valles Oriental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

15058

 

Ayuntamiento

Dirección

Av. Llibertat, 2

Código postal

08170

Teléfono

93-5721170

Fax

93-5682762

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Montornes Del Valles

Web de Interés

Montornes del Valles i els sus nuclis

E-mail municipio

alcaldia@montornes.cat
 

Com a municipi, Montornès del Vallès es formà a partir del segle XIX al voltant de l’església parroquial de Sant Sadurní, que, juntament amb la parròquia de Vallromanes, comprenien l’antic terme del castell i la batllia de Montornès, anomenat posteriorment de Sant Miquel.

El municipi de Montornès és configurat pel nucli original d'aquesta població i el polígon industrial Riera Marsà, vora l'antic veïnat de Can Parellada, situat entre la riera de Mogent i el Congost (que s'estén també al terme de Montmeló), i diverses urbanitzacions com són ara el Barri del Castell, Can Bosquerons, Can Bosquerons de Baix, Can Coll, Can Comes

Municipi de Montornès

Aquest castell, ja citat documentalment l’any 1109 com a castrum de monte tornuos, fou propietat comtal fins que el 1342 en Pere III el vengué als Montornès, senyors feudals de la Torre Tavernera. Sembla que el poble, aleshores un conjunt dispers de cases pairals, canvià la seva denominació antiga de Palau d’Ametlla per la de Montornès.

Montornès per descobrir:

Castell de Sant Miquel
Església de Sant Sadurní
Plaça de les Feixes
Església de Ntra. Sra. del Carmen
Can Masferrer
Can Coll
Can Vilaró
Cal Roca Umbert
Can Primo
El Telègraf
Terminus Augustalis
Creu de Terme
Parc dels Castanyers
Pl. de Lluís Companys
Plaça de Pau Picasso
Plaça del Poble
Pl. Federico García Lorca
Riu Mogent, entorn esportiu

L'església de Sant Sadurní de Montornès, que apareix documentada el 970 al lloc dit aleshores de Palau de Almanlao Dadmanla,era una de les parròquies del terme del castell de Montornès o de Sant Miquel de Montornès. Documentat des del 1108, era situat dalt el turó d'aquest nom, al límit amb Vallromanes, que també pertanyia al terme del castell.

Montornes del Valles: l'església de Sant Sadurní

D'època ibèrica cal destacar el poblat situat al turó de Sant Miquel; aquest poblat ressalta per la seva situació estratègica, que controlava el pas de la plana del Barcelonès a la plana del Vallès i de marina a l'interior, connectat visualment amb altres poblats d'alçada del Vallès i del Maresme. Vil·la romana d'època republicana és Can Palau, i s'han trobat restes disperses de l'època romano-imperial a Can Masferrer, Can Pla, polígon industrial Riera Marsà, al nucli urbà i dues sepultures a Can Cuberot i a la Casa Blanca.

El municipi de Montornès és configurat pel nucli original d'aquesta població i el polígon industrial Riera Marsà, vora l'antic veïnat de Can Parellada, situat entre la riera de Mogent i el Congost (que s'estén també al terme de Montmeló), i diverses urbanitzacions com són ara el Barri del Castell, Can Bosquerons, Can Bosquerons de Baix, Can Coll, Can Comes, etc.
Per Montornès passa la carretera local de Sant Adrià de Besòs a la Roca del Vallès. A l'extrem septentrional vora el límit amb Granollers, entre la riera de Mogent i el Congost, hi ha l'enllaç amb l'autopista de Barcelona a la Jonquera.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua