BARCELONA

Datos del Pueblo

Montmaneu

Pueblo

Montmaneu

Municipio

Montmaneu / Comarcas: Anoia

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

200

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer de la Panadella, 8

Código postal

08717

Teléfono

93-8092010

Fax

93-8092010

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Montmaneu

Web de Interés

Montmaneu t´espera

E-mail municipio

montmaneu@diba.cat
   

Els seus habitants es distribueixen entre els nuclis de Montamaneu, cap del municipi, el raval de la Panadella i l'antic priorat de St. Jordi de Riquer.
El barri de la Panadella és documentat des del 1242, quan Guillem de Pujalt va llegar el lloc al Monestir de Santes Creus.

LLOCS D'INTERÈS

El poble de Montmaneu (709 m d'altitud) es troba damunt la carena dels vessants que dominen la conca de l'Anoia. El seu creixement fou molt petit. Entre els segles XIV i XVII tenia solament dues dotzenes de cases. A les acaballes del segle XVIII n'hi trobem 36.

Vista del poble de Montmaneu

Església de Sta. Maria.- Església parroquial de Montmaneu, situada al nucli de Montmaneu. Edifici remarcable que conserva encara element gòtics, s. XIV, com ara les gargules. La planta és de creu llatina amb dues capelles laterals per banda. Els arcs i les voltes són apuntats. algunes finestres han estat tapiades i a la façana es conserva un rossetó. L'edifici fou restaurat els segles XIX i XX.

El castellot o Torra de la Panadella.- És una torre de base cilíndrica, de la qual només es conserva la part baixa. El mur té espitlleres quadrangulars al llarg de tot el seu perímetre i més amunt espitlleres rodones. L'accés es feia per una porta situada a nivell del primer pis, ran d'un sostre construït amb embigat de fusta. És documentada des del 1242. És Bé Cultural d'Interès Nacional.

Santuari de la Mare de Déu de la Creu.- Situat al carrer Major, a l'extrem de la població de Montmaneu.És un edifici de planta rectangular amb absis que a l'interior és resol amb una gran petxina. té un petit campanr d'espadanya.


El primer diumenge de setembre s'hi celebra la festa major de la Mare de Déu de Gràcia. El darrer diumenge de maig hom festeja el dia de la Mare de Déu de la Creu on és tradicional passar el rosari a la capella del mateix nom.

Ha estat persistent el tradicional costum de la caldera de Montmaneu del dimarts de Carnestoltes, que consisteix en una escudella de pagès que es prepara a la Plaça Major amb els productes d'una recapta popular a la qual hom pot aportar llegums, pastes i carn d'aviram, de xai i de porc. Un cop beneïda pel rector, es reparteix entre els assistents.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua