BARCELONA

Datos del Pueblo

Montmajor

Pueblo

Montmajor

Municipio

Montmajor / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

478

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça del Mercat, s/n

Código postal

08612

Teléfono

93-8246026

Fax

93-8246000

Oficina Turismo

93 8221500

Web Oficial

Montmajor

Web de Interés

El Poble de Montmajor dades d´interes

E-mail municipio

montmajor@diba.cat
 

Montmajor, situat al baix Berguedà, i en contacte amb el Solsonès i el Bages, és el municipi més extens de la comarca amb 74’83 km2.

Comprèn les antigues parròquies de Montmajor, Gargallà, Sorba, El Pujol de Planés, Sant Feliu de Lluelles, una part de la parròquia de Correà i els enclavaments de Comaposada i Canals de Catllarí (situat als Rassos de Peguera) al Berguedà i Valielles al Solsonès.

El municipi de Montmajor i les seves parròquies

El municipi de Montmajor i les seves parròquies

Al pla de Montmajor, a l'extrem NE del sector principal, es formà el poble de Montmajor, capital administrativa del municipi, al peu d'un turó on al segle X es va construir el primer castell.

El poble és modern, format des del començament del segle XX, en què es va construir la nova església parroquial de Sant Sadurní (1918) i l'edifici de l'ajuntament (abans l'ajuntament es reunia a Gargallà) a l'entorn d'una plaça on cada dimecres se celebra el mercat setmanal. L'actual església parroquial és molt senzilla; a l'interior es conserven els retaules barrocs procedents del Pujol de Planès, concretament el retaule major de Sant Esteve (1628-35, obra de Miquel Vidal) i el del Roser (1726).

Del castell de Montmajor només queden les restes d'una torre circular del segle XI i una part del fossar que l'envoltava, i també les restes de l'església de Sant Sadurní de Montmajor, un petit edifici del qual només es conserven unes poques filades del mur de la nau i que és documentat des de l'any 1050.

Una gran part de la població viu disseminada en masies envoltades de conreus. L'economia és bàsicament rural, principalment cereals (blat o ordi) i farratges i extenses zones de bosc de pins, alzines i roures. La cria de bestiar boví i porcí és molt important.

Santa Maria de Sorba i Martiriun de Sant Eudald de Montmajor

Santa Maria de Sorba i Martiriun de Sant Eudald de Montmajor

Altres indrets del terme

Sant Feliu de Lluelles
El Pujol de Planès
El castell de Querol
Gargallà i Fígols
Sorba i Codonyet
Les antigues quadres d'Aguilar i de l'Hospital
Correà
Els enclavaments de Catllarí, Comesposades i Valielles
Rasos de Peguera

A Montmajor es trova el primer i únic Museu d’Art del Bolet de Catalunya i de tot l’estat espanyol, un espai únic que ben segur t’ajudarà a conèixer millor el món boletaire.
El Museu d’Art del Bolet és un espai destinat a acollir una mostra de més de dues-centes espècies de bolets fets de fang.

Museu del Bolet a Montmajor

Museu del Bolet a Montmajor


Es tracta d’una col.lecció formada per mig miler d’exemplars classificats per tipologia, disposats en vidrieres i amb una decoració natural que recorda un bosc.

Últimament s'ha instal·lat una indústria metal·lúrgica i hi ha perspectives de noves instal·lacions industrials.

Cada dimecres es celebra el seu mercat tradicional.El 17 de gener se celebra la festa major de Sant Antoni Abat i, el primer diumenge de setembre, la de Sant Llop(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua