BARCELONA

Datos del Pueblo

Montgat

Pueblo

Montgat

Municipio

Montgat / Comarcas: Maresme

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

10059

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Vila, s/n

Código postal

08390

Teléfono

93-4694900

Fax

93-4692400

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Montgat

Web de Interés

Montgat turisme verd

E-mail municipio

montgat@diba.cat
 

Les diverses excavacions efectuades al llarg dels anys han confirmat l'existència d'un assentament ibèric al cim del Turó de Montgat, datat entre els anys 2000 al 500 a. de C. Tot i això es té confirmació per troballes de restes, de l'existència d'assentaments neolítics d'època anterior (uns 3500 anys a.C).

Montgat és un poble amb una curta història –cal recordar que fins l'any 1933 no era més que un barri de Tiana- i encara que com a nucli urbà la seva antiguitat no vagi més enllà de l s.XVIII, tret de l'època del petit assentament ibèric, la situació estratègica del turó que li dóna nom fa que fos conegut des de principis de la nostra era.

Centre Urbà de Montgat

Centre Urbà de Montgat

El més característic és el turó de Montgat (64 m d'altitud), que s'endinsava en la mar, fita orogràfica que assenyalava el límit de llevant del corregiment de Barcelona pel decret de Nova Planta i que havia tingut un gran valor estratègic, i a redós del qual es formà el primer nucli de pescadors. En l'actualitat es troba molt desfigurat per l'obertura del túnel del ferrocarril a Mataró (1848), el primer túnel ferroviari de la península, pel pas de la carretera i per l'extracció de calç

El nucli antic és a llevant del turó de Montgat (barri de San Joan) i arriba fins al barri residencial de Montsolís; el sector de les Mallorquines, el més poblat i industrial, es troba al peu del turó de les Guixeres, a la costa, tocant a Badalona; han sorgit barris nous, vers l'interior a l'altre costat de la carretera, alguns d'autoconstrucció, com les Costes o Can Siurana; una zona d'habitatges protegits és la de Can Maurici, i en l'extensa propietat de Can Ribes es construí la urbanització del Turó del Mar, la de més bona qualitat.

Torre de defensa de la Casa Alzina
Iglesia románica de San Martín (siglo XI)
Casa señorial de los marqueses de Monsolís.
Can Humet

Costa Maritima de Montgat

Costa Maritima de Montgat

Montgat disposa d'espais verds molt propers i integrats al casc urbà del municipi que ens ofereixen moltes possibilitats de lleure i esbarjo.

Parc del Turonet (Ronda del Parc, barri del Turó del Mar).

Parc de les Bateries (accés des de la Ronda dels Països Catalans).

Parc del Tramvia (Barri de Can Maurici i Can Ciurana).

Parc de la Riera d'en Font (accés des del barri de Sant Joan).(ftes y fotos ver links de la ficha)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua