BARCELONA

Datos del Pueblo

Montesquiu

Pueblo

Montesquiu tambe Montesquiu de Besora

Municipio

Montesquiu / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

880

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Emili Juncadella, 1-2

Código postal

08585

Teléfono

93-8529091

Fax

93-8551279

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Montesquiu

Web de Interés

Montesquiu de Besora

E-mail municipio

montesquiu@diba.cat
 

El nucli principal de la població està situat al sud del municipi, a la vora del riu Ter, sobre una terrassa fluvial.

El municipi de Montesquiu de Besora, de 4,87 km², es troba al sector septentrional de la comarca, a la vall del Ter, riu que el travessa de N a SE. Limita al N amb els municipis de les Llosses (Ripollès) i Santa Maria de Besora, que també hi limita pel sector de llevant.

Mapa de Situacio de Montesquiu

El primer edifici del qual es té notícia és el Castell de Montesquiu, documentat l’any 1285.

Al segle XVI es va construir la primera casa, exactament el 1558: una ferreria a la vora del camí ral de Barcelona a Ripoll.

Durant quasi quatre segles d’existència Montesquiu es va anar desenvolupant com un barri de la població veïna de Sant Quirze de Besora, de la qual depenia territorialment i administrativa; finalment al 25 d’agost de l’any 1934, Montesquiu va aconseguir la independència, i es va convertir, així, en municipi.

El nom del poble de Montesquiu ha esta sempre estretament vinculat al principal monument que posseeix, el castell de Montesquiu, que juntament amb el seu parc natural són els atractius turístics més rellevants del municipi.

Montesquiu

El nom del poble de Montesquiu ha esta sempre estretament vinculat al principal monument que posseeix, el castell de Montesquiu, que juntament amb el seu parc natural són els atractius turístics més rellevants del municipi.

El castell és el símbol més emblemàtic del parc. Des dels seus orígens, la primera notícia data del 1285, la casa forta de Montesquiu va ser concebuda com a residència dels senyors del terme de Besora. Al segle XIX, el casal va passar a mans no nobiliàries i l’any 1976, per ordre expressa del darrer propietari, Emili Juncadella, el castell i la finca van passar a mans de la Diputació de Barcelona, que la convertí en Parc Comarcal.

El castell de Montesquiu és a l'esquerra del Ter, en un turó que acaba en vertical sobre el riu. L'edifici correspon a una antiga domuso casa forta on residien els senyors de Besora quan visitaven els seus dominis.

El Castell i el parc del castell de montesquiu

El parc ofereix indrets de gran bellesa que justifiquen amb escreix una visita. Els gorgs de la riera de Vallfogona en el seu límit nord, la riera de les Codines amb el pont medieval homònim que la travessa, el camí de la carena de Sant Moí -amb les restes de l’antic camí que anava a Llaers a cercar les rutes del riu-, amb magnífiques vistes sobre els Babís i la serra dels Bufadors, ja fora dels límits del parc, o el curs de la riera de La Solana aigües amunt, són tots els trajectes de curta durada a l’abast de qualsevol visitant que vulgui gaudir del paisatge del parc.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua