BARCELONA

Datos del Pueblo

Montclar

Pueblo

Montclar

Municipio

Montclar / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

117

 

Ayuntamiento

Dirección

Casa de la Vila s/n

Código postal

08614

Teléfono

93-8231092

Fax

93-8231092

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Montclar

Web de Interés

Montclar turisme rural i cultural

E-mail municipio

montclar@diba.cat
 

Està format per un reduït nucli, format per una vintena d’habitatges agrupats a l’entorn d’una gran plaça d’aspecte molt típic.

El poble de Montclar es formà al cim d’un turó i aviat a redós d’un castell i d’una església parroquial avui encara presents a la plaça. I degué tenir molta importància haver esdevingut un nus de comunicacions remarcable.


Es poden diferenciar tres parts:

1.- La part principal amb el poble de Montclar que és el cap, està envoltat pels municipis de l’Espunyola pel NW, el N i l’E mitjançant un apèndix allargassat que divideix en dues parts el terme de Montclar. Al l’W i al SW limita amb Montmajor, al S amb Viver i Serrateix i al SE forma un apèndix que limita amb Casserres.

2.- El veïnat del Casó és a l’altra vessant de la riera separat per la fondalada i proper al poble de Montmajor.

3.- L’enclavament de Sant Quintí de Montclar queda separat pel municipi de l’Espunyola en un petit apèndix de 2,88 km² amb el caseriu del mateix nom. Situat entre els municipis de l’Espunyola, Avià i Casserres.

Llocs d'interès:

El castell
El casó i l'esglesia de la santa creu
L'església parroquial de Sant Martí
La plaça
Sant Quintí

L'església parroquial de Sant Martí de Montclar és una bonica església romànica que data del segle XII, bé que hi ha molts afegitons posteriors, com el creuer i la porta d'entrada de la banda meridional.

L'església parroquial de Sant Martí de Montclar

L'església parroquial de Sant Martí de Montclar és una bonica església romànica que data del segle XII, bé que hi ha molts afegitons posteriors, com el creuer i la porta d'entrada de la banda meridional. Té una única nau de petites dimensions, que acaba amb un absis elegant. El campanar és de planta quadrada, amb teulada de quatre vessants i doble finestra, sota els corresponents arcs de mig punt a la cara de la façana (i una sola finestra a les altres tres cares del campanar).

La festa major de Montclar se celebra en honor de sant Sebastià i és una tradició molt viva la processó que s'instituí l'any 1854 arran d'una epidèmia de còlera

Aquest terme municipal és situat a la conca del Cardener i és drenat per la riera de Montclar, que rep altres petites rieres i acaba anomenant-se, ja fora del municipi, riera de Navel(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua