BARCELONA

Datos del Pueblo

Monistrol De Montserrat

Pueblo

Monistrol de Montserrat

Municipio

Monistrol de Montserrat / Comarcas: Bages

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

2983

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Font Gran, 2

Código postal

08691

Teléfono

93-8350011

Fax

93-8284163

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Monistrol De Montserrat

Web de Interés

Dades Generals de Monistrol de Montserrat

E-mail municipio

monistrolm@diba.cat
 

El nucli primitiu de la vila de Monistrol de Montserratés allargassat, damunt un replà al començament del pendent montserratí, a la dreta del Llobregat i situat paral·lelament al curs del riu. Un estret carrer, que puja des del pont seguint el camí vell de Montserrat, és l'eix de la població i acaba en la típica plaça porticada del Bo-bo. A l'esquerra del riu, prop l'estació ferroviària i al llarg de l'antiga carretera de Manresa, o de la Bauma, s'ha format un petit eixample.

Monistrol de Montserrat, municipi del Bages

Monistrol de Montserrat, municipi del Bages

Llocs d'interès:

El pont gòtic sobre el riu, començat a aixecar l'any 1317 per voluntat del Prior de Montserrat Bernat Escarrer, uneix les dues bandes del poble i és la construcció de les seves característiques més gran de tota la conca del Llobregat.

El claustre del Palau Prioral és una de les manifestacions més belles de l'arquitectura gòtica civil de Catalunya. Va ser aixecat en el segle XIV sota el mandat dels priors de Montserrat, Ramon Vilaregut i Jaume de Vivers.

La Bestorre. Torre medieval de defensa i senyals que presideix la vila i havia format part d'una xarxa de torres de guaita en època de terres de frontera.

Aqüeducte de cal Pla. Bastit sobre contraforts i sobre arcs, és una construcció notòria documentada ja a principis del segle XVI i que duia l'aigua de la Font Gran als molins d'oli del palau Prioral i de Cal Gibert.

L'església parroquial de Sant Pere és hereva de l'antiga esglesiola dedicada al primer dels apòstols que ja és esmentada en el segle IX en les confirmacions de terres fetes pel comte Jofre el Pilós als monjos de Ripoll.

Plaça porxada del Bo-bo. És el més genuí del patrimoni arquitectònic i urbà de Monistrol. La plaça porxada tal com la veiem ara es remunta al segle XVII.

La Font Gran. Rep el nom de la deu que subministra d'aigua tot el poble. La Font Gran s'anomenava fins el segle XVI Font de la Resclosella.

L'arbre del Gibert. Situat al peu de la carretera de Monistrol a Montserrat, aquest enorme plataner va ser declarat oficialment "Arbre monumental de Catalunya"

Carrer Sant Joan. És probablement el primer nucli urbà de Monistrol. L'antiga muralla és ara els darreres de les cases que donen al Torrent de la Canaleta. D'aquest carrer destaquen els casals.

Per a visitar tambè:

Montserrat
Monestir de Montserrat
Museu de Montserrat
Parc natural de Montserrat
Ruta Quetzal

Monestir de MontserratEl nombre de grups esportius també és important: Agrupació de Pesca amb Canya, Club d'Esports Monistrol, Club de Petanca Monistrol, Futbol Club Monistrol, Societat de Caçadors Monistrol, Agrupació Esportiva Monistrolenca i el Club Muntanyenc Monistrolenc (1952). Pel que fa a les instal·lacions esportives, a Monistrol hi ha una pista polisportiva, i un camp de futbol i una piscina a la urbanització de Collcabiró. Pel que fa a altres serveis culturals, cal destacar una biblioteca (1989) instal·lada al mateix edifici de l'ajuntament. Hom havia publicat una revista que rebé el nom de "Dit Gros". L'ajuntament publica la revista "Font Gran".

Un fill il·lustre de Monistrol, fou el metge i escriptor Joan Carles i Amat (1572-1640), autor d'obres mèdiques, d'un mètode de guitarra i del popular recull de Quatrecents aforismes catalans.La vila nadiua li té dedicada una plaça.

Monistrol de Montserrat celebra dos fiestas señaladas al año. La Fiesta Mayor de Invierno, fiesta de San Sebastián y que se celebra el 20 de enero. Y la Fiesta Mayor de Verano que se celebra por San Jaime el día 25 de julio. El último fin de semana de octubre se celebra en el pueblo la feria de la coca (dulce) y el mató. Se reúnen productores y elaboradores de estos productos, con gran afluencia de público, conocedores de la nombrada Coca de Vidre de Montserrat y del mató y miel propios de los parajes del Bages y la Catalunña Central.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua