BARCELONA

Datos del Pueblo

Mollet

Pueblo

Mollet

Municipio

Mollet / Comarcas: Valles Oriental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

51912

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 1

Código postal

08100

Teléfono

93-5719500

Fax

93-5719504

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Mollet del Valles

Web de Interés

la vila de Mollet, cap del municipi de Mollet del Valles

E-mail municipio

ajuntament@molletvalles.net
 

En el terme de Mollet s'han realitzar diverses troballes arqueològiques, alguna de gran importància, que testifiquen l'antiguitat del seu poblament, però les primeres referències escrites conegudes de Mollet del Vallès com a poble són del segle X. En dos documents de l'any 993 ja apareixen citats el nom de Mollet, transcrit com Moledo, i l'església de Sant Vicenç, el campanar medieval de la qual encara es conserva.

Vista del Poble de Mollet

La vila de Mollet del Vallès es troba a 65 m d'altitud, al sector del terme més proper al Besòs, prop de la unió de les rieres del Caganell i Seca. A la fi del segle XIX Mollet era format per diversos grups de cases força disseminats, amb un centre a la plaça del Mercadal i a la plaça de la Vila (la casa de la vilaés un senzill edifici del 1890).

L'església parroquialde Sant Vicenç, gòtica, de la qual ja hem parlat, fou destruïda durant la guerra civil i només resta l'airós campanar de torre quadrada, amb un cos superior de finestrals d'arc de mig punt on hi ha les campanes i coronat, ja dins l'actual segle, per uns rellotges; l'edifici bastit després de la guerra (1939-41) és ampli, de rajols vermells, de tipus basilical, segons el projecte de Francesc Folguera (l'interior és decorat amb pintures de Jaume Busquets, Francesc Vidal Gomà, l'artista molletà Joan Abelló i amb escultures de Martí Cabré i de Juventeny).

Representació en bronze de Joan Abelló en Mollet del Valles

Edificis històrics i d'interès arquitectònic:

Antiga Casa de la Vila
Can Gomà
Casal Cultural
Centre Cultural La Marineta
Església parroquial de Sant Vicenç
Església de Santa Maria de Gallecs
Farmàcia Amadó
Habitatge amb façana modernista
Hostal Can Prat
Masia de Can Borrell
Masia de Can Lledó
Masia Can Mulà
Masies de Can Pantiquet i Can Flequer
Mercat Vell
Museu Joan Abelló
Teneria Moderna Franco Española
Centre Tecnològic GIRO
Instal·lacions olímpiques de tir

Mollet del Valles, Plaça amb Font Modernista

Al NW del nucli urbà hi ha els barris de la Plana d'en Lledó i de Santa Rosa, i al NE, a tocar del terme de Parets, se situa el barri de Nostra Senyora de Lurda.

Quant a les festes i tradicions de Mollet es destaquen la representació dels Pastorets per Nadal, amb alternança d'autors, i la cavalcada de Reis, la festa major d'hivern de Sant Vicenç que s'escau el 22 de gener, en la qual surten els diables amb la Cabra de Foc, i la festa de l'Arbre, que té lloc entre el febrer i el març.

Modernament la seva condició d'important nus de comunicacions ha afavorit l'evolució com a nucli industrial dins l'àrea de Barcelona, i el seu caràcter de centre de mercat i de serveis amb relació als municipis veïns. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua