BARCELONA

Datos del Pueblo

Molins De Rei

Pueblo

Molins de Rei

Municipio

Molins de Rei / Comarcas: Baix Llobregat

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

23828

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de Catalunya, 1

Código postal

08750

Teléfono

93-6803340

Fax

93-6803362

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Molins De Rei

Web de Interés

Molins de Rei, a la riba esquerra del Llobregat

E-mail municipio

sam@molinsderei.cat
 

La vila de Molins de Rei neix l'any 1188 quan Alfons II, rei d’Aragó i comte de Barcelona, confia la construcció d’uns molins a un tal Joan dit "dels molins". Una vegada construïts, i per decisió reial, els molins queden sota la responsabilitat de Bernat el Ferrer. Una de les condicions que se li imposa és que ha de viure allà i tenir cura de l’edifici de nova construcció. Així se sembra la llavor d’un nou municipi que fins al segle XV va alternar la dependència reial amb etapes de dependència senyorial.

El Palau dels Requesens, de la primeria del segle XV, és molt deteriorat. El palau era d'estil gòtic i molt gran. Tenia portals de pedra treballada a la planta i hi havia escuts heràldics dels Requesens a les claus de les arcades. La capella del palau és de petites dimensions i també d'estil gòtic, amb arcs apuntats fins al sostre, sobre uns capitells amb escultures que es troben molt deteriorades. El portal de l'entrada era molt treballat, però actualment és molt malmès.

Ajuntament de Molins de Rei

Ajuntament de Molins de Rei

També són interessants de ressenyar les úniques cases pairals que encara s'aguanten dins la vila. Can Roca Roca, Can;Molins de ReiCastellví, Can;Molins de ReiCal destacar també l'estació del tren, edifici neoclàssic del 1855 amb un pòrtic amb columnes.

Llocs d´interes a Molins de Rei:

Casa dels Mestres
Federació Obrera
Foment Cultural i Artístic
Sant Pere de Romaní
Vallpineda
La Rierada
Joventut Catòlica
Parc Mariona
Zona d'esbarjo de Santa Creu d'Olorda
San Bartomeu de la Cuadra
Can Santoi
Aiguamolls
Castell Ciuró
Museu municipal
Mercat municipal
Ca n'Ametller
L'Ajuntament
Parròquia Sant Miquel Arcàngel

Castell Ciuró al terme de Molins de Rei

Castell Ciuró al terme de Molins de Rei

Els darrers anys, en Molins de Rei durant la fase de creixement industrial, s'han ocupat grans extensions del pla per a usos fabrils, polígons d'habitatges i també per situar-hi un nou eix viari: l'autopista de Barcelona a Tarragona, amb la qual cosa les superfícies conreades anteriorment han sofert una minva considerable.
L'altra gran unitat morfològica és la muntanya. Aquest sector ocupa el 88% del municipi i forma part, com ja s'ha dit, dels contraforts occidentals de la serra de Collserola.

Fira de la Candelera a Molins de Rei, gastronomia

Fira de la Candelera a Molins de Rei, gastronomia

La muntanya és boscada, a la zona alta, amb grans pinedes (pi blanc i de pinyons). Això no obstant, encara resten petites extensions d'alzinar, molt minvat per l'explotació de la fusta i del carbó que es va efectuar anys enrere; ha estat substituït per les pinedes. A les fondalades hi ha racons d'una gran bellesa i riquesa botànica i s'hi desenvolupa una agricultura de secà (ametllers, presseguers, cirerers i vinya, entre altres conreus) i verdures i llegums als racons més frescals, si bé actualment aquests conreus es troben força abandonats. En tota aquesta zona de muntanya la població es dispersa en veïnats: Sant Bartomeu de la Quadra, la Rierada, Vallpineda, etc.; a més, hi ha un seguit de masies encara habitades: Can Bofill, Can Ferrers, Can Païssa, Can Revella, Can Planes, Can Castellví, etc.

El primer dissabte i diumenge del mes de febrer la cita és obligada: Molins de Rei, la vila vuitcentenària, us espera a tots per a oferir-vos una de les mostres agrícoles, comercials, industrials, culturals i lúdiques més arrelades a la comarca del Baix Llobregat i al nostre país.

Oficina de la Fira de la Candelera Pl. del Mercat, 2-5 -
Tel. 93 680.03.70
Fax 93 680.20.00(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua