BARCELONA

Datos del Pueblo

Martorelles

Pueblo

Martorelles

Municipio

Martorelles / Comarcas: Valles Oriental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

4905

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Ajuntament, nº 1

Código postal

08107

Teléfono

93-5705732

Fax

93-5705964

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Martorelles

Web de Interés

La Vila de Martorelles

E-mail municipio

martorelles@martorelles.cat
 

El primer document escrit que fa referència a l’existència del poble data de l’any 1015. Es tracta de l’acta de consagració de l’església de Martorelles. Existeixen diverses teories sobre l’origen del nom. Una d’elles relaciona la denominació de Martorelles amb l’abundància de martes a les nostres contrades, un petit mamífer de la família dels mustèlids. D’aquí ve el paral•lelisme del lexema del municipi amb el nom dels animals, marto/marta.

Martorelles, municipi del Valles Oriental

Martorelles, municipi del Valles Oriental

En l’actualitat, aquesta teoria podria ser considerada com a part de les creences populars. Una altra hipòtesi de caire més científic i més recent és la que vincula el topònim amb la paraula “Martyretula”, que en llatí vulgar vol dir “cementiris petits”. Es creu que els cementiris als quals fa referència aquest mot serien les necròpolis ibèriques i el dolmen megalític que hi ha a la zona.

La població de Martorelles es formà com a nucli dependent del lloc i parròquia de Martorelles (actualment Santa Maria de Martorelles), a mig camí del qual es formà, també, el barri de Martorelles del Mig, o simplement el Mig, actualment del municipi de Martorelles. Ja de ben antic, però, a l'ensems que és documentada la vila i terme de Martorelles superior, s'esmenta la vila de Martorelles subterior(992) o Martorelles (de Baix).

L'església parroquial de Martorelles (que ho és des del 1976) és dedicada a sant Joaquim. La seva demarcació parroquial coincideix amb els límits del municipi. El temple és obra de l'arquitecte Marià Romaní, segons projecte del 1959; construït amb maó vist, té planta basilical de tres naus capçades per un absis de planta quadrada

Les festes locals més importants són Sant Jordi, per l'abril, i la festa major que se celebra el segon diumenge de setembre. Cal dir que, per Nadal, es manté la tradicional representació dels Pastorets, amb text de J.M. Folch i Torres.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua