BARCELONA

Datos del Pueblo

Martorell

Pueblo

Martorell

Municipio

Martorell / Comarcas: Baix Llobregat

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

26169

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Vila, 46

Código postal

08760

Teléfono

93-7750050

Fax

93-7740595

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Martorell

Web de Interés

Martorell, informaciò d´interés

E-mail municipio

ajuntament@ajmartorell.org
 

Martorell és el reflex d’un conjunt d’aspectes històrics, geogràfics, culturals i d’altres marcats per la seva situació estratégica. Compta amb el Pont del Diable, el Museu de l’Enrajolada, un gran teixit associatiu, l’empremta dels esgrafiats, l’escola “Els Convents” de l’arquitecte Josep Lluís Sert i la “Torre de les Hores”, llar del polifacètic Francesc Pujols i la sala d'exposicions del pintor local Jaume Muxart.

Martorell desde la sierra de l'Ataix de Martorell

Martorell desde la sierra de l'Ataix de Martorell

La vila de Martorell a l'aiguabarreig de l'Anoia amb el Llobregat, presenta una estructura urbana molt fragmentada, motivada, principalment, per la presència d'ambdós rius. Dins l'arc que descriuen, al peu de la serra de les Torretes, és emplaçat el nucli originari de la població, l'antiguitat del qual és, ara per ara, demostrable a partir dels segles IX-X.
Per a Visitar en Martorell:

Museu Municipal Vicenç Ros

L'Enrajolada, Casa-Museu Santacana

Pont del Diable

Santa Margarida de Martorell

Priorat Sant Genís de Rocafort

El Castell de Rosanes

Les Torretes

Esg Parroquial de Sta Maria

Cal Nicolau Ric

La farmàcia Bujons

La capella de Sant Joan

Ca l'Oller

Torre de les hores

Torre de Santa Llúcia

El molí fariner

La colònia de Can Bros

Cases d'En Parellada

Torre Ros

El Progrés

Casa Mestres

Els esgafriats

Rutes i itineraris

L'Enrajolada, Casa-Museu Santacana

L'Enrajolada, Casa-Museu Santacana

A la vora dreta del Llobregat, a 2 km de la vila, riu amunt, hi ha la barriada de Can Bros,antiga colònia fabril. Al lloc hi havia hagut un molí fariner i un de paperer. El 1817 s'hi establí, a més d'una farga de coure, la primera fàbrica de filats. Dels edificis de la barriada es destaquen la Casa Elias i l'església de la colònia, obra aquesta de Joaquim Bassegoda i Amigó (1897).
L'antic priorat benedictí de Sant Genís de Rocafort, situat a l'antic castell de Rocafort, a ponent de la vila, va ser fundat pels senyors de Castellvell el 1042 i esdevingué filial de Sant Miquel de Cruïlles.

La colla de Diables i Drac de Martorell està formada per joves (i no tan joves) de Martorell (i algun de les rodalies) que es reuneixen per participaren una de les tradicions més antigues de la nostra terra.

Encara que la Colla de Martorell actual es va fundar l'any 1982, hi ha documents que daten la fundació de la primera actuació d'una colla de diables l'any 1601, per la canonització de St. Felix.

L'actuació d'aquesta colla va consistir en una processó fins a Barcelona amb altres elements folclórics de l'època i una representació de l'església per la canonització del Sant.

A Barcelona van ser rebuts per les autoritats de la ciutat i van fer la festa. ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua