BARCELONA

Datos del Pueblo

Marganell

Pueblo

Marganell

Municipio

Marganell / Comarcas: Bages

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

301

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Ajuntament, s/n

Código postal

08298

Teléfono

93-8357063

Fax

93-8357063

Oficina Turismo

93 8357221

Web Oficial

Marganell

Web de Interés

Marganell art i cultura

E-mail municipio

marganell@diba.cat
 

El municipi de Marganell, de 13,34 km², que al segle XIX prengué el nom oficial de Santa Cecília de Montserrat, el qual es mantingué fins al 1982, és situat a la vall de la riera del seu nom, al vessant septentrional de Montserrat. Limita al N amb els municipis de Sant Salvador de Guardiola, Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet, a l'E amb Castellbell i el Vilar i Monistrol de Montserrat, al S i a l'W amb el Bruc (Anoia).

les muntanyes de Montserrat des de Marganell

les muntanyes de Montserrat des de Marganell

L'Ermita de Sant Jaume està datada al segle XII, tot i que que podria ser més antiga, ja que apareix citada l’any 1104, en un document en que els propietaris la donen al Monestir de Santa Cecília de Montserrat. Està força ben conservada tan interna com externament.

L'Església de Sant Esteve de Marganell és un clar exponent de l’art romànic rural. La primitiva construcció és del segle XIII, d’una sola nau, on hi destaca un absis semicircular, llis i sense cap finestra. Tenia altar major, capelles laterals i un petit cor.

Sant Cristòfol és una església del S.XI, la part frontal fou allargada durant el S.XVII. La trobem al nucli de Sant Cristòfol. Cada diumenge s’hi fan misses i es pot contemplar la bona conservació de l’interior i un vistós absis a tocar del cementiri.

Santa Cecilia de Montserrat en el terme de Marganell

Santa Cecilia de Montserrat en el terme de Marganell

Santa Cecília de Montserrat és una obra románica esplendida, d’una sola nau, amb un creuer i tres absis, ornats per fora amb arcuacions i faixes llombardes; un campanaret de cadireta corona la construcció, de factura també ben románica. Es tenen documents de compravenda del monestir i terres anexes, de 1er de juny de l’any 942. Fou monestir durant molts segles i fins fa ben poc fou utilitzat com a lloc de convivències juvenils.
 

Exteriores de Santa Cecilia de Marganell

Exteriores de Santa Cecilia de Marganell

 

Sant Benet és un monestir femení de Germanes Benedictines. La comunitat residia anteriorment a Santa Cecília de Montserrat. Fan una ceràmica molt característica: relleus, gerros, rajoles amb imatges

La festivitat més significativa del poble és la Festa del Panellet. Aquesta festa s’hauria instaurat poc després de la pesta que hi hagué en aquesta regió l’any 1652. Es fa una missa i el ball de plaça o del panellet i acte seguit s’obsequia als vilatans i assistents amb un pa. Es completa amb una petita fira dels productes del poble. El seu origen data data doncs del segle XVII, però no apareix un manuscrit referent a la festa fins el 13 de maig de 1707, dia de Sant Isidor.

El terme comprèn, a més del poble de Marganell, cap administratiu, el raval de Cal Nen, la Colònia Puig, els masos del Pla de Roldors, el monestir de Santa Cecília de Montserrat i el de Sant Benet de Montserrat i les urbanitzacions de la Calsina i del Casot.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua