BARCELONA

Datos del Pueblo

Manlleu

Pueblo

Manlleu

Municipio

Manlleu / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

20505

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Fra Bernadí, 6

Código postal

08560

Teléfono

93-8506666

Fax

93-8507970

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Manlleu, la capital del Ter

Web de Interés

Manlleu informacio d´interes

E-mail municipio

ajuntament@manlleu.cat
 

Manlleu, la capital del Ter, està situada a la part central de la comarca d'Osona, dins la província de Barcelona. El riu Ter ha definit els límits del paisatge del terme, així com el seu desenvolupament urbà.

La creació del Canal industrial de Manlleu entre els anys 1841 i 1848 va representar l'inici de la industrialització moderna a Osona, i va encetar la llarga tradició industrial de la vila. L'activitat industrial, que ocupa al voltant del 60% de la població activa, ha forjat la personalitat de la població durant més de 150 anys.

Plaza de Fra Bernardí a Manlleu

Plaza de Fra Bernardí a Manlleu

Llocs d'interès a Manlleu:

Iglesia de Santa María; de origen románico, fue remodelada en el s. XVIII en estilo barroco y reconstruida al final de la Guerra Civil, ya que fue dinamitada durante su transcurso. Conserva un claustro de origen gótico y arcos y capiteles románicos en la rectoría.

Puente de Can Molas sobre el río Ter, construido a finales del s. XIV.

Plaza porticada de Fra Bernardí en el centro de la población, realizada a principios del s. XX.

Ermita de Sant Jaume, de origen románico, restaurada durante el s. XIX.

Santuario de Puig-agut, en el límite con los municipios de Torelló y Santa Maria de Corcó.

Iglesia de Vilacetrú, de origen románico, en las afueras de la población, en el paraje de El Poquí.

Museo Industrial del Ter.

Museo municipal de Manlleu.

Cau Faluga, en las afueras de la población, residencia del pintor y escritor Santiago Rusiñol.

Edificios modernistas en el centro de la población y numerosas masías dispersas por todo el término municipal.

"Passeig del Ter" (paseo a la orilla del río Ter), con un embarcadero.

la vila de Manlleu té el centre a la plaça porticada, començada el 1893 i embellida i inaugurada el 1922. Des del 1907, una gran escalinata la uneix amb el sector de Dalt Vila. Té unes dimensions lleugerament superiors a la Plaça Major o del Mercadal de Vic i fou definitivament restaurada els anys 1967 i 1972.

La resta de la vila té alguns edificis notables, com l'antiga Casa Delme, amb una llinda del 1701, la Casa Salvi, de la plaça del Grau, amb portal adovellat i finestral del segle XVI, o com moltes cases del carrer del Comte i el carrer de Torelló, però hi predominen els edificis moderns, com el gran col·legi dels germans de les Escoles Cristianes, establerts a Manlleu des del 1880, o l'hospital, de reminiscències modernistes, construït el 1913 i renovat el 1948.

L'església parroquial de Santa Maria de Manlleu, erigida a la fi del segle XI com a centre d'una comunitat canonical augustiniana, tingué un paper molt important en el passat de Manlleu, i en particular de la primitiva població. L'església actual de Manlleu encara ocupa el solar de la primitiva, i se sap que fou reedificada el 1086. Ho fou novament entre el 1770 i el 1782 i, finalment, tornà a reedificar-se entre el 1941 i el 1955, d'acord amb els plans i la disposició de l'arquitecte Josep M. Pericas. L'església del segle XVIII havia estat destruïda el 1936, i de l'obra anterior només s'aprofità el campanar i una part de la façana.

Al darrere de l'església actual i de la rectoria moderna es reconstruí una andana del claustre romànic del segle XII, a manera de pèrgola, i entre la rectoria i l'església hi ha unes arcades gòtiques que formaven part del mateix claustre i que foren construïdes pel prior Marc Antoni Tarafa el 1571.

Altres indrets del terme

Sant Esteve de Vila-Setrú
Sant Julià de Vilamirosa
Sant Jaume de Vilamontà
El santuari de Puig-agut
La quadra de Clavelles
Els masos

Museu Industrial del Ter a Manlleu

Museu Industrial del Ter a Manlleu

El Museu Industrial del Ter (MIT), situat a Manlleu (comarca d'Osona), dóna testimoni de la vitalitat industrial del Ter mitjà, protagonista de la industrialització en dos dels sectors productius més representatius: el tèxtil i les construccions mecàniques. El MIT també acull el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis, dedicat a la divulgació i a la recerca sobre el patrimoni natural i fluvial.

El Museu Industrial del Ter forma part del sistema del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, una xarxa museística estesa per tot el país que vetlla per la conservació, el coneixement i la difusió del patrimoni industrial català.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua