BARCELONA

Datos del Pueblo

Lliça d´Amunt

Pueblo

Lliça de Munt

Municipio

Lliça d´Amunt / Comarcas: Valles Oriental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

13809

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer d'Anselm Clavé, 73

Código postal

08186

Teléfono

93-8415225

Fax

93-8414175

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Lliça d´Amunt

Web de Interés

Lliça d´Amunt informaciò del municipi

E-mail municipio

ajuntament@llicamunt.cat
 

Sembla que el nom del nostre poble derivaria del nom patrici romà Lucius. L'any 989 apareix esmentat com a Liciano. El 1174, com a Liziano Superiori. El 1359, com a Sant Julia de Llissa sobira.

Lliçà d'Amunt va ser escrit antigament com a Lliçà Sobirà, mentre que Lliçà de Vall va ser Licano Subteriore i Liçà Jusà.

Això sembla confirmar la idea que es distingeix el poble d'aigües amunt del riu del d'aigües avall, més que no el poble situat dalt d'un munt del poble situat a la vall. Sense ànim de crear polèmica, sembla més coherent la decisió del nostre poble d'anomenar-se "d'Amunt" i no "de Munt" que la del nostre poble veí que ha decidit ser "de Vall" en lloc de "d'Avall".

El poble de Lliçà de Munt, a 145 m d'altitud, es concentra a la dreta de la riera de Tenes, enlairat sobre la terrassa quaternària, a redós de l'església parroquial, i la masia fortificada o castell de Can Puig, bastit sobre un turó encimbellat que domina el poble. Aquest s'estengué originàriament vers el sud, pel carrer de la Sagrera i, ja en la nostra centúria, segueix el traçat de la carretera de Parets a Bigues i enllaça pel sud amb el barri de Sant Baldiri, mentre que al nord s'edifica a banda i banda de Can Puig, a la carretera i al barri de les Escoles.

Vista de Lliça de Munt

Vista de Lliça de Munt

Llocs d'interès:

Can Coscó i Ermita de Sant Valerià: Situat a l’oest del terme municipal, al peu de l’antic camí ramader de Caldes, per la Creu de Baduell.

Ermita de Sant Baldiri: Es troba situada al barri de Sant Baldiri, prop de la Sagrera.

Ermita de Santa Justa i Santa Rufina: Aquesta ermita s’alça a l’esquerra de la riera de Tenes, a l’extrem nord del terme i prop de la carretera de Caldes a Granollers.

Església parroquial de Sant Esteve de Palaudàries:Situada a l’extrem de ponent del terme actual de Lliçà d’Amunt.

Església parroquial de Sant Julià: C. Costa de Can Puig, s/n

Ermita de Santa Justa i Santa Rufina

Ermita de Santa Justa i Santa Rufina

La majoria de les seves cases són modernes i les edificacions dels darrers anys són de tipus corrent.

El cicle de festes i tradicions comença per Nadal, que té com a acte més destacat la tradicional representació dels Pastorets, amb text de J.M. Folch i Torres, amb un primer acte de Jaume Farriol.La festa major d'estiu se celebra pel setembre, el primer diumenge. Pel que fa als aplecs cal esmentar l'aplec a l'ermita de Sant Baldiri i l'aplec a l'ermita de Santa Justa i Rufina.

Tot i que encara es tracta d’un municipi bonic i verd, el territori està ferit i amenaçat perquè la fragmentació dels pocs espais agrícoles i forestals que van quedant en espais massa petits fa que aquests perdin la rendibilitat agrícola o el valor ecològic. D’aquesta manera, a poc a poc esdevenen solars degradats condemnats, per l’escàs valor, a ser edificats tard o d’hora.

Les cases més significatives històricament i arquitectònicament pertanyen a la zona rural, com la Torre del Pla, Can Feu, Can Comes, Can Merlès, Can Xicota, o Can Dunyó, citades aquestes dues últimes el 1274 i el 1347 respectivament. Algunes han originat petits nuclis, com els barris de Merlès i el Raval d'en Xicota, mentre que en algunes grans heretats de bosc s'han parcel·lat amb urbanitzacions, com són ara Ca l'Artigues, Can Costa, Can Magrana, Can Salgot Palaudalba, les Pinedes del Vallès, etc.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua