BARCELONA

Datos del Pueblo

La Quar

Pueblo

La Quar

Municipio

La Quar / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

60

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Les Escoles S/N

Código postal

08619

Teléfono

609337852

Fax

93-8242007

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Quar

Web de Interés

La caseria de la Quar

E-mail municipio

quar@diba.cat
 

Al límit amb Osona, entre la Serra de Picancel i la de Camp de Parets, el travessa el Mergançol i la riera de Merlès. Es troba a una altitud de 1069 m amb una població disseminada.
El principal recurs econòmic és l'agricultura de secà (patates, cereals, blat de moro i farratges).

La població és escassa i els principals nuclis de població són la caseria de la Quar, el poble disseminat de Sant Maurici de la Quar i el veïnat de les Heures.

La Quar, bonita poblaciò del Berguedà

La Quar, bonita poblaciò del Berguedà

El santuari correspon a l'antiga parròquia de Santa Maria de la Quar, esmentada ja el 839 en l'acta de consagració de la catedral d'Urgell amb el nom d' Illa Corre(probable llatinització de Lakorr, variant sufixal del basc lakarr'munt de grava' que deu referir-se al penyal on s'alça).

El territori assignat a la parròquia anava de la riera de Merlès, al riu de Borredà, fins a la serra del Mascaró, al Montsent, i els Quadres (topònim no identificable), i segurament comprenia els territoris actuals de la Portella i de Sant Maurici.

La fundació del monestir de la Portella dins la seva demarcació desplaçà l'esmentada església com a centre espiritual i els senyors de la Portella la donaren al monestir el 1069.

L'edifici primitiu fou reedificat en època baix-romànica i ampliat amb un campanar al segle XVI alhora que hom capgirà l'entrada, de sol ponent a sol ixent; fou ampliat de nou amb capelles al segle XVIII i molt transformat encara el 1840.

S'hi ha venerat fins a temps recents la imatge romànica de la Mare de Déu de la Quar, de fusta, d'1,35 m d'alçària que representa la Verge asseguda amb l'Infant al bell mig de la falda, i que és un notable exemplar dels segles XII o XIII.(ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua