BARCELONA

Datos del Pueblo

La Granada

Pueblo

La Granada

Municipio

La Granada / Comarcas: Alt Penedes

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1949

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer de l'Estació, 9

Código postal

08792

Teléfono

93-8974025

Fax

93-8974406

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Granada

Web de Interés

El Municipi de La Granada

E-mail municipio

granada@diba.cat
 

El municipi de la Granada és emplaçat a la part central de l'Alt Penedès, amb una extensió de 6,57 km². Limita al N amb Santa Fe del Penedès. A llevant confronta amb Avinyonet del Penedès i Sant Cugat Sesgarrigues, al S amb Vilafranca del Penedès i a l'W amb les Cabanyes, Vilobí i Font-rubí.

A llevant, fora del terme municipal, hi ha l'enclavament del Cortei (1,09 km²), situat entre els termes de Subirats i d'Avinyonet. A part el seu nucli central, hom pot esmentar els veïnats de Sant Antoni, al N del poble, a tocar del terme de Santa Fe, el de l'Estació i el dels Pujols, i el Mas Cortei, en l'enclavament esmentat. Travessen el terme les carreteres comarcals que van de Vilafranca a Igualada i de Vilafranca a Martorell, que són enllaçades per una via local que passa pel cap del municipi.

La Granada amb les muntanyes de Montserrat de fons

La Granada amb les muntanyes de Montserrat de fons

La Granada fou el centre de la xarxa viària del Penedès durant els segles de la Reconquesta de Catalunya. Hi feien pas la Via Augusta dels romans, la via Mercadera, de l'interior cap a Barcelona, i la via Francisca, des del sud. Totes buscaven el mercat , honor que té la Granada d'haver-lo tingut desd del s.IX era el mercat més antic del Penedès i un dels primers del Principat, més tard és traspassà a Vilafranca amb la confomitat del bisbe de Barcelona i per raons polítiques del comte en els seus temps (1148).

Actualment es poden veure al nucli antic (casc antic) les restes del castell, conserva l'aire medieval, amb els portals d'entrada al recinte enmurallat. Es pot veure un pany de muralla il.luminat els vespres. Cal destacar el conjunt de cases del carrer Poeta Cabanyes i la Casa del Castià (s.XV-s-XVI).

Hi ha també al municipi un grup de bastoners, que remunta la seva fundació al 1955, com també un grup de diables i una societat coral. La festa major s'escau el segon diumenge de juliol, i la festa major petita es fa el tercer diumenge d'octubre.(ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua