BARCELONA

Datos del Pueblo

La Gleva

Pueblo

Tipo de Entidad: poble: La Gleva

Municipio

Les Masies de Voltregà / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1028

 

Ayuntamiento

Dirección

Can Bondia, s/n

Código postal

08509

Teléfono

93-8570028

Fax

93-8570079

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Gleva i el Poble Sec

Web de Interés

Santuari de La Gleva

E-mail municipio

masiesv@diba.cat
 

Dins el terme municipal de les Masies de Voltregà, el segon nucli en importància és el que es va formar al voltant del santuari de la Mare de Déu de la Gleva, o santuari de la Gleva, que centra el poblat del seu nom, compost per tres barris situats a l'entorn del pujolet (476 m) on es troba el santuari.

La Gleva i el municipi de Les Masies de Voltrega

La Gleva i el municipi de Les Masies de Voltrega

Les primeres notícies que es tenen daten del 1280. Com la majoria de santuaris, té una tradició que explica com un bou i una pastoreta del veí mas de la Codina, abans anomenat el Pujol, trobaren la imatge que s'hi venera.

És un edifici barroc, molt ben resolt, de planta oval, amb cúpula, capelles radials i un airós campanar. Una ampla escalinata, amb tribunes laterals, relliga el santuari amb la plaça que té al davant. De l'antiga església, malmesa per un llamp el 1760, es va salvar un magnífic retaule barroc de Pau Sunyer, construït entre el 1660 i el 1668.

Santuari de La Gleva

Santuari de La Gleva

Se sap que hi havia algunes cases veïnes al santuari d'ençà del 1670, però el poble de la Gleva es va ampliar a la segona meitat del segle XVIII amb la formació de tres carrers o barris entorn dels camins que portaven al santuari.

Virgen de La Gleva, patrona de La Plana de Vic

Virgen de La Gleva, patrona de La Plana de Vic

Al poble de la Gleva se celebra mercat setmanal el diumenge, hi ha oficina de la Caixa de Manlleu, una biblioteca pública, un camp de futbol i un hostal.

Embotits La Gleva desde hace ya más de un siglo y siguiendo una antigua tradición de La Plana de Vic, elabora sus productos de la manera más natural y artesana que conocemos: la que nos enseñaron nuestros antepasados.(ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua