BARCELONA

Datos del Pueblo

La Garriga

Pueblo

La Garriga

Municipio

La Garriga / Comarcas: Valles Oriental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

14585

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Església, 2

Código postal

08530

Teléfono

93-8605050

Fax

93-8718281

Oficina Turismo

93-8605050 ext. 1631

Web Oficial

La Garriga

Web de Interés

La Garriga villa termal

E-mail municipio

contactar amb l'ajuntament
 

La Garriga es troba situada a la comarca del Vallès Oriental, a 40 Km de Barcelona. Molt a prop del massís del Montseny, té una altura mitjana de 250 metres sobre el nivell del mar.

El seu terme té una superfície de 19,72 Km2 . És lloc de pas des de l’antigor i es troba fàcilment comunicada per carretera i per la via fèrria.

Panoramica de La Garriga

Panoramica de La Garriga

És evident que el primitiu nucli urbà del poble de la Garriga es formà a l'entorn de la deu termal. El fet de formar una placeta rectangular —l'actual placeta de Santa Isabel—, fa pensar si les edificacions no quedaren, de bell antuvi, alineades seguint el traçat d'altres antigues construccions, amb aquesta forma rectangular (potser unes antigues termes romanes). Des d'aquest nucli urbà primitiu, format entorn dels banys, el poble de la Garriga anà creixent a banda i banda del camí que, procedint del Congost, hi passava en direcció a Granollers i a Vic.

La construcció de l'església nova o oriental, a la qual fou traslladada la mateixa advocació de l'antiga, sant Esteve, és segons Josep Maurí i Serra, la major obra col·lectiva realitzada pels garriguencs. Iniciada el 1686, no s'obrí al culte fins el 1737, encara que no estava enllestida del tot. El projecte de construir-la amb planta de creu llatina i cobrir el creuer amb cúpula s'abandonà molt avançada l'obra, i es canvià pel pla d'una sola nau amb un absis circular.

Amb el desvetllament balneari del segle XIX, la vida de la Garriga prengué un altre èmfasi. Al costat de la vida pagesa tradicional es desenvolupà, principalment a l'estiu, tot un altre concepte de vida, que anà fent canviar l'estampa del poble i creà una Garriga nova. Les grans torres amb categoria de palauets al mig de vergers frondosos començaren a créixer, primer a banda i banda de la via fèrria —el tren arribà a la Garriga el 1875—, i crearen a la ronda de Llevant —ara ronda del Carril— tot un conjunt arquitectònico-paisatgístic, que actualment cal considerar únic a Catalunya per la seva singularitat.

Població situada a l’entrada del Vallès, les arrels pageses han deixat la seva empremta en les terres de conreu i en els masos. El pas del temps, però, ha transformat la Garriga: la indústria i el comerç i, d’una manera especial, el termalisme defineixen més la població que no pas l’agricultura. També, la indústria tèxtil i la del moble, sense oblidar la presència d’altres activitats ben importants, fan de la Garriga un lloc prou reconegut(ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua