BARCELONA

Datos del Pueblo

Jorba

Pueblo

Jorba

Municipio

Jorba / Comarcas: Anoia

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

786

 

Ayuntamiento

Dirección

Major, 2

Código postal

08719

Teléfono

93-8094000

Fax

93-8078121

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

El poble de Jorba

Web de Interés

Jorba, dades oficials

E-mail municipio

jorba@diba.cat
 

El municipi de Jorba, d'una extensió de 30,96 km², és situat a la Conca d'Òdena, a la vall alta de l'Anoia, que travessa el terme de NW a SE, a ponent de la ciutat d'Igualada. El terme limita amb Copons i Rubió (N), amb Santa Margarida de Montbui (SE), Sant Martí de Tous (SW), Argençola (W) i al NW amb l'enclavament de Veciana. El municipi comprèn, a part el poble de Jorba, el poble de Sant Genís, la caseria de Traver i els antics hostals del Ganxo i de Castellví. Es creu que el topònim és d'origen pre-romà.

Panoramica de Jorba i el seu entorn

Panoramica de Jorba i el seu entorn

El poble de Jorba es troba situat a l'esquerra de l'Anoia, a prop de la seva confluència amb la riera de Rubió. Segueix el traçat de l'antic camí ral, al peu del puig de la Guàrdia, on hi ha les ruïnes del castell. L'església parroquial actual, dedicada a sant Pere, amb façana de cara a la carretera, va ser construïda entre el 1551 i el 1558 pel mestre d'obres Joan Gibert de Bellpuig, per 444 lliures barceloneses

Dominant el nucli i coronant el puig de la Guàrdia, s'alcen les restes de l'antic castell de Jorba, construcció iniciada ja al segle XI i que sofrí al llarg del temps reformes i afegits; molt malmesa ja al segle XIX, fou definitivament arruïnat durant la primera guerra Carlina

La capella de Santa Maria romànica sofrí la sort del castell; el santuari de Sant Miquel, romànic, que s'alçava en un turó pròxim, estava ja en ruïnes al segle XIX.

Al poble funciona la Unió de la Joventut Jorbenca de Jorba, que manté una sala de teatre. La festa major del municipi es fa el primer diumenge d'agost, festivitat de Sant Pere ad Vinicula. Per Sant Isidre es fan les festes de primavera (el diumenge després del 15 de maig).

Altres indrets del terme: Sant Genís i Santa Maria de la Sala(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua