BARCELONA

Datos del Pueblo

Igualada

Pueblo

Igualada

Municipio

Igualada / Comarcas: Anoia

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

38164

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Ajuntament, 1

Código postal

08700

Teléfono

93-8031950

Fax

93-8051964

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Igualada

Web de Interés

Igualada, Situació i presentació, història

E-mail municipio

igualada@aj-igualada.net
 

La ciutat d'Igualada es troba situada a la banda esquerra de l'Anoia, a 284 m sobre el nivell de la mar. L'origen de l'actual nucli urbà d'Igualada cal situar-lo en el transcurs del segle X. Les primeres edificacions s'aglomeraren entorn d'un nucli originari format per una esglesiola i una rudimentària fortificació, en un principi en direcció nord-sud seguint la ruta Òdena-Montbui.

Igualada neix al voltant de l’any mil, al marge esquerra del riu Anoia que dóna nom a la comarca

Igualada panoramica

El primer indici de construcció que tenim de la vila és l’edificació d’una capella el 1003 al costat d’una “mota” o “força”, fortificació de defensa menor. La capella consta com a parròquia l’any 1059.

La travessia de Sant Roc, coneguda també com la Plaça Vella o de les Peixateries, és la zona del nucli antic que conserva més fidelment les característiques de la ciutat medieval. És formada per uns porxos de construcció molt arcaica i desigual, indici de la seva originària destinació a mercat.

L'espai primitiu de la plaça de la casa de la vila data de mitjan segle XIV, i prové d'una reforma realitzada l'any 1411 per la qual foren unificades en una de sola la Plaça Nova i la plaça del Blat, nom aquest darrer que es féu extensiu a tot el conjunt

La plaça de la Creu té el seu origen en el camp obert que existia davant el portal de Capdevila, entre les muralles i l'embrió de raval del mateix nom edificat a ponent. En aquell lloc hi havia una creu de terme documentada des de l'any 1409

la Plaça Vella o de les Peixateries

la Plaça Vella o de les Peixateries

La plaça del Rei nasqué en l'espai existent davant el portal de Soldevila. L'any 1764, en construir-se la caserna d'infanteria, la plaça apareix ja configurada. L'any 1832 es va inaugurar el monument a Neptú, obra d'estil neoclàssic de l'enginyer Francesc Vallès i de l'escultor Damià Campeny, que commemorava la portada d'aigües de les deus de l'Espelt.

Iglesia de Santa María
La iglesia de Santa María, conocida también como Iglesia Grande, es el conjunto histórico-artístico más importante de la capital del Anoia. El edificio actual data, básicamente, del siglo XVII. Los elementos que configuran la iglesia son el resultado de las diferentes etapas de construcción y, por tanto, responden a diversos estilos arquitectónicos. La planta de Santa María es de una sola nave y está flanqueada, en ambos lados, por doce capillas. El campanario fue construido en el siglo XVI.

Asilo del Santo Cristo
El asilo del Santo Cristo está situado en el Pla de San Agustín, una de las áreas de expansión urbana, situada al oeste del núcleo antiguo de Igualada. Ocupa una manzana entera, entre las calles de Milà i Fontanals, Prat de la Riba y Sor Rita Mercader.

Museo comarcal
El Centro de Estudios Comarcales de Igualada, fundado en el año 1947, impulsó la creación de una infraestructura museística para Igualada y su comarca. Fruto de esta actividad fue la inauguración del Museo de la Ciudad en el año 1949.

El Certamen Internacional de Cine Amateur "Ciutat d'Igualada", celebrat actualment cada dos anys, el mes d'octubre és el que té una participació d'abast geogràfic més extens, des que l'any 1979 es va iniciar.
L'Agrupació Fotogràfica d'Igualada concedeix, des del 1949, el Trofeu Pell al guanyador del Concurs Ibèric de Fotografia

El Ple de l´Ajuntament d´Igualada, va aprovar la distribució de la ciutat en 6 districtes, a efectes de potenciar la participació ciutadana.

Districtes territorials d´Igualada

L’Antic Gremi de Traginers d’Igualada manté viva una tradició igualadina que enriqueix el calendari local amb una mostra de tipisme genuí de casa nostra. La gent de la tralla fa perdurar el costumari, reviscolant una festa que s’apropa els 184 anys d’existència documentada.La festa dels Tres Tombs d'Igualada, celebrada ininterrompudament des de 1822, cada any fa tombar multitud de carros per la capital de l'Anoia. La festa, organitzada per l'Antic Gremi de Traginers comença el mateix dia 17 de gener, onomàstica del sant, amb un ofici solemne a la basílica de Santa Maria (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua