BARCELONA

Datos del Pueblo

Guardiola De Bergueda

Pueblo

Guardiola de Bergueda

Municipio

Guardiola de Bergueda / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

982

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Municipal, 3

Código postal

08694

Teléfono

93-8227059

Fax

93-8227024

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Guardiola De Bergueda

Web de Interés

Guardiola de Bergueda naturaleza e historia

E-mail municipio

guardiola@diba.cat
 

El municipi de Guardiola de Berguedà (bé que històricament el determinatiu que li escau és el de Berga) era format fins el 1993 pels antics termes de Brocà i de Sant Julià de Cerdanyola, que s'havien unit el 1936 (unió ratificada el 1942). L'antic terme de Sant Julià de Cerdanyola comprenia la població de Guardiola de Berguedà.

El castell de Guardiola dominava l'entrada de l'alta conca del Llobregat: de les valls d'Eina, del Bastareny o de Bagà i de Lillet. A l'origen devia ser una petita torre de guaita, que es degué anar ampliant fins a convertir-se en un castell, no gaire ric en terres però situat en un lloc estratègic

Sota el castell, salvant el Llobregat, hi ha el Pont Vell de Guardiola, amb dues arcades de mig punt, la central més ampla que la lateral, dues petites obertures d'arc de mig punt. El pont fou bastit en època romànica, però es va refer al segle XVIII. El pont de Saldes, d'una sola arcada de mig punt rebaixada, salva el riu prop del castell de Guardiola. Construït al segle XIII, fou reformat al segle XVIII

els llocs d'interès del municipi:

Monestir de Sant Llorenç
Sant Salvador de Jou - Antica Castell de Guardiola - Pont de Guardiola
Església parroquial
Sant Andreu de Gréixer
Santa Maria de Roca - Sança
Sant Martí de Brocà
Sant Climent de Vallcebre o Torre de Foix
Sant Genís de Gavarrós
Capella de Sant Josep de Pardinella
Capella de Santa Eulàlia de Cal Vilella
Mina de petroli dels "Francesos" de Riutort
Central hidroelèctrica del Collet
Fàbrica de ciment

Monestir de Sant Llorenç (Guardiola de Berguedà)Edifici bastit entre els segles X i XII, que es va enfondrar parcialment a causa del terratrèmol del 1428.

monestir de Sant Llorenç

Del monestir de Sant Llorenç es manté l'església romànica, probablement de la fi del segle XI o del principi del XII, de tres naus, els absis de les quals no es conserven, potser perquè devien esfondrar-se en el terratrèmol del 1428; sembla que també devia desaparèixer un tram de les naus, que ara són massa curtes per la seva alçària. Aquestes tres naus són cobertes amb volta: la central lleugerament apuntada, la de migdia amb volta de mig punt i la del nord amb volta d'aresta entre arcs de mig punt. La volta de la central és reforçada per arcs torals, que descansen sobre semicolumnes adossades als murs. La comunicació entre les naus es fa per arcades de mig punt, tres a cada costat.

Sota aquesta església superior se'n conserva una altra, suposada cripta, que ocupa la mateixa superfície que l'església superior. S'hi arriba per una porta exterior de mig punt, adovellada a la manera del segle XI, fet que en fa una església independent. La planta d'aquesta església inferior és de tres naus. La nau central té una volta d'aresta, reforçada per arcs torals de mig punt, i les laterals —una de les quals encara s'ha de recuperar— una volta de canó. Les naus es comuniquen per mitjà de diversos arcs oberts en els murs de separació, molt gruixuts, que serveixen de suport a l'església superior.
L'exterior de l'edifici és desigual, alterat per l'addició, en època moderna, d'uns contraforts. Al costat S hi ha el campanar de torre, massís però truncat. El conjunt fou restaurat en 1947-48, i la cripta el 1974. Es conserven uns relleus pre-romànics incorporats a les finestres de llevant i un peu d'altar guardat a l'interior de l'església.

Degut al notable creixement del nou poble durant el primer quart del segle XX, l'any 1936 el terme municipal de Sant Julià de Cerdanyola fou agregat al de Brocà i la capitalitat passa al nucli que aleshores era Guardiola de Berga. Nou fou fins al 1975 que s'inicià un procés de reivindicació de l'antic terme de Cerdanyola que finalment i de nou va obtenir el seu reconeixement com a municipi.

Altres indrets del terme:

El castell de Guardiola
Sant Llorenç prop Bagà
Brocà
Sant Climent de Vallcebre
L'enclavament de Gréixer

Avui que la mineria i el tèxtil han fet fallida com a la resta de la comarca. Guardiola afronta el seu futur aprofitant les potencialitats de la seva posició estratègica i del seu patrimoni natural (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua