BARCELONA

Datos del Pueblo

Greixer

Pueblo

Tipo de Entidad: Disseminat: Grèixer

Municipio

Guardiola de Bergueda / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

0

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Municipal, 3

Código postal

08694

Teléfono

93-8227059

Fax

93-8227024

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Greixer

Web de Interés

Guardiola De Bergueda

E-mail municipio

guardiola@diba.cat
 

Poble del municipi de Guardiola de Berguedà, que forma un terme separat pel de Bagà del sector principal, a la capçalera del riu de Gréixer —afluent del Bastareny per l'esquerra—, que neix al vessant S de la Tossa d'Alp.

La caseria de Gréixer és formada per un conjunt de cases que mantenen les característiques de les construccions de muntanya, amb la incorporació de fusta a finestres i balconades. Al costat d'aquest nucli destaca l'església de Sant Andreu

La parròquia de Gréixer, consagrada l'any 871, depenia del monestir de Ripoll. És un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de mig punt i acabada en un absis semicircular, cobert amb volta de quart d'esfera. La porta d'entrada, de mig punt i adovellada, és a tramuntana. El mur de ponent es prolonga amb un campanar d'espadanya. A la baixa edat mitjana, al segle XIII, s'esmenta l'església de Sant Nazari, a Gréixer. Aquesta s'esfondrà, sembla, poc després del 1343.

Al nord del municipi de Guardiola, sota mateix del Moixeró, a 1311 mt d’alçada, hi ha situat el petit llogaret de Gréixer, un recer d’incomparable bellesa.

Entorn natural de Gréixer

Dins l'enclavament de Gréixer es troba el túnel del Cadí, que va ser començat l'any 1978, i als vessants SE del coll de Pendís el refugi muntanyenc de Sant Jordi, prop de la font del Faig, de la Federació Catalana de Muntanya.

Fins el 1942 formà part del municipi de Brocà. També en aquest enclavat, vora el seu límit oriental, hi ha el veïnat de l'Hospitalet de Roca-sança.

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua