BARCELONA

Datos del Pueblo

Granollers

Pueblo

Granollers

Municipio

Granollers / Comarcas: Valles Oriental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

58854

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Porxada, 6

Código postal

08400

Teléfono

93-8426666

Fax

93-8426601

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Granollers

Web de Interés

Granollers la capitalitat del Vallès

E-mail municipio

bustiaoberta@ajuntament.granollers.cat
 

En el centre del Vallès Oriental, la ciutat de Granollers s'alça sobre la terrassa quaternària del Congost, en una situació privilegiada per a l'agricultura, el comerç i les comunicacions. Aquesta triple condició ha atorgat a la ciutat, al llarg de la història, la capitalitat del Vallès.

Els vestigis més antics que s'han trobat a Granollers tenen una antiguitat de més de 4.000 anys, encara que les troballes arqueològiques més importants són les de la necròpolis de Can Trullàs, de l'època romana. Fins l'any 944 no apareixerà la primera referència del topònim Granollers, citat com a Granularios Subteriore.

A partir de l'any 1040 ja s'esmenta el mercat granollerí .

Sant Esteve de Granollers

Sant Esteve de Granollers

Durant els segles XIII, XIV i XV, l'Església, el senyor feudal de la Roca i la Corona es disputen el territori de Granollers. Aquesta continua situació de bescanvi va fer que els granollerins recaptessin 10.000 florins que van posar en mans del rei Alfons IV perquè comprés la vila i la incorporés definitivament a la Corona. Des d'aquest moment, Alfons IV declarava la vila com a carrer de Barcelona (1418).

El centre de la ciutat de Granollers (146,11 m d'altitud a l'escala de la Casa de la Ciutat) s'agrupa al voltant de l'església arxiprestal de Sant Esteve i de la plaça de la Porxada, que correspon al petit nucli romà que en l'edat mitjana s'emmarcà per una muralla de traçat hexagonaloide d'uns 2 800 m de longitud, amb onze torres de defensa, desaparegudes, i un camí de ronda, en gran part encara subsistent, conegut popularment com els Corredossos, els actuals carrerons de la Constància, de Santa Esperança i Sant Cristòfol.

Patrimoni Històric de la ciutat de Granollers:

La Porxada
Les muralles
Campanar de l'església parroquial de Sant Esteve
Sala Francesc Tarafa
La Casa del Conestable
Ajuntament
Hospital-Asil

La porxada de granollers, siglo XVI

La Porxada de Granollers

La Fiesta Mayor empieza el último jueves del mes de agosto y se celebra a lo largo de una semana. Se basa en la recuperación de una antigua apuesta hecha en la ciudad en el año 1897, donde dos artesanos del ladrillo,los señores Rayo y el heredero de Maynou dividieron la ciudad compitiendo para ver quien era capaz de hacer más ladrillos en una hora. Esta anéctdota se convirtió, años después en la Fiesta Mayor Blanca i Azul, donde los protagonistas son los ciudadanos divididos en dos grupos: los blancs (blancos) y los blaus (azules). Estas agrupaciones organizan actividades y competiciones para animar la fiesta de Granollers y despedir el verano. Actualmente, en la fiesta mayor de Granollers se hacen varias pruevas de todo tipo: gastronomicas, competitivas y anecdóticas para que todos, grandes y pequeños, disfruten de una semana llena de aventuras

La barriada més singular de Granollers és l’antic poble de Palou, fusionat amb el municipi granollerí el dia 1 de gener de 1928, la qual cosa constituí una gran aportació territorial al reduït terme de la ciutat.

La ruta d'El Pedró transcorre des de la Serra de Llevant a la ribera del riu Congost i parteix de la prolongació del passeig de la Muntanya.

La ruta del Pedró en Granollers

En la vida ciutadana de Granollers les inquietuds culturals s’han manifestat mitjançant les institucions que han fomentat l’art, la literatura, el teatre i la música, i també amb l’activitat d’alguns granollerins. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua