BARCELONA

Datos del Pueblo

Gelida

Pueblo

Gelida

Municipio

Gelida / Comarcas: Alt Penedes

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

6151

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer de la Barceloneta, 12-18

Código postal

08790

Teléfono

93-7790058

Fax

93-7790100

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Gelida

Web de Interés

Portal personal de Gelida

E-mail municipio

gelida@diba.cat
 

El municipi de Gelida és situat a llevant de la comarca de l'Alt Penedès, al límit amb el Baix Llobregat. Amb una extensió de 26,73 km², limita al N amb Sant Llorenç d'Hortons i amb Sant Esteve Sesrovires, municipi de la comarca veïna.

El municipi de Gelida

El municipi de Gelida

Al NE confronta amb Castellví de Rosanes, a l'E amb Corbera de Llobregat i al SE amb Cervelló, municipis tots del Baix Llobregat. Al S i SW és envoltat pel terme de Subirats i en una petita franja a l'W limita amb Sant Sadurní d'Anoia. El municipi comprèn, a part el poble de Gelida, cap de municipi, els barris de les Cases Noves, el Puig, Sant Salvador de la Calçada, la Valenciana, els Tarongers, els Molins (també anomenat Carrer dels Molins), les urbanitzacions del Martivell, Safari, Sant Salvador i el Serralet i també l'antic veïnat de la Ferreria, a més de nombroses masies.

A partir del s. X es comencen a trobar notícies escrites sobre Gelida. Els nuclis urbans més antics cal situar-los a l’entorn del Castell i de la capella romànica de Sant Miquel, en el mateix lloc on s’aixeca l’actual parròquia.
Al s. XIII, les parròquies de Gelida, Sant Llorenç d’Hortons i Sant Joan Samora formaven un únic Municipi o Universitat, i així es mantindrien fins entrat el s. XIX.

El castell de Gelida, origen històric del poble actual, és situat damunt un tossal a la dreta de l'Anoia, des del qual es domina el poble.

El castell és format per tres recintes, situats l'un a continuació de l'altre, bo i adaptant-se a les condicions del relleu de l'estret promontori on és edificat. El més alt, veritable reducte de la fortalesa, comprèn un clos d'altes muralles, reforçat al punt més elevat per una torre imposant de planta semiel·líptica amb base atalussada, baluard defensiu per la part de muntanya.

El recinte central, ben defensat per muralles laterals, amb una torreta quadrada a la dreta i unes altres dues a l'esquerra, té, en la part inferior, una gran torre de planta rectangular i restes de les dependències gòtiques que protegeixen el pas al recinte inferior, probablement el menys antic de la fortalesa, on hi ha les restes d'un cos de guàrdia i l'església del castell, dedicada a sant Pere, que fou l'antiga parròquia

l'església va ser reformada en diverses ocasions, la més important de les quals l'any 1780, que el rector demanà llicència als senyors del castell per a utilitzar la pedra dels edificis enderrocats per construir el campanar, octagonal. L'absis antic no es conserva ja que l'església fou allargada per aquest cantó i hi fou bastit un absis de planta poligonal cobert amb volta de creueria

L'1 de novembre del 1924, el Funicular de Gelida féu el seu primer viatge. La direcció d'aquesta important obra va ser encarregada l'any 1922 a l'enginyer Santiago Rubió i Tudurí, seguint una iniciativa del rector del poble Mn. Jaume Via i de l'alcalde Josep Rosell i Massana, que, degut al cop d'estat de l'any 1923, no va poder inaugurar l'obra.

el Funicular de Gelida

el Funicular de Gelida

Aprofitant la maquinària del primer funicular del Tibidabo, es va instal·lar sobre un recorregut de 884 metres, per salvar un desnivell de 117 metres, enllaçant l'estació de la RENFE i la zona industrial amb el nucli urbà.

Funciona a diari i ininterrompudament, des de les 6 del matí fins les 11 de la nit, siguent l'únic funicular de Catalunya que la seva activitat va lligada a la vida laboral de les persones.

La masia rural de Ca L’Emili és un mas medieval.
En els orígens tenia una nau, ampliant-se a dues en un segon moment. Al llarg dels segles s’ha mantingut pràcticament intacte: un espai reduït a l’habitatge, finestres petites, i la senzillesa de la construcció, els sostres de canyes, les parets de tàpia, arcs de pedra, etc. La casa ha estat curosament restaurada, conservant tot el seu caràcter, adequant la casa al seu ús i fent-la confortable.(ftes y fotos ver links de la ficha)

CA L’EMILI
Masia rural
Carretera C-243 b entre Km 10-11
Can Parenostres s/n
Tel.- Fax.- 93.779.22.01 / Mòbil 670.084.305

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua