BARCELONA

Datos del Pueblo

Gava

Pueblo

Gava

Municipio

Gavà / Comarcas Baix Llobregat

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

44678

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de Jaume Balmes, s/nº

Código postal

08850

Teléfono

93-2639100

Fax

93-2639108

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Gava

Web de Interés

Asociación de Vecinos de Gavà Mar

E-mail municipio

ajuntament@aj-gava.cat
 

Gavà està situada a pocs quilòmetres de Barcelona i de l´aeroport. Amb una població de més de 45.000 habitants ocupa un territori de 30,90 quilòmetres quadrats, que s´estén des de les platges meridionals del Delta del Llobregat fins a la serra de Ponent, darrers contraforts del massís del Garraf.

Gavà mar i muntanya

Gavà mar i muntanya

Segons el filòleg Joan Coromines, el topònim de Gavà ha de provenir de Gavius, que és un nom de persona llatí; probablement deu tractar-se del fundador o propietari d'una antiga vil·la o fundus. En els documents medievals més antics el lloc se cita com a Gevanum(1011) i Gavano(1002). El 1131 ja és documentada la forma actual.
La via principal de comunicació ha estat sempre la carretera de Barcelona a Santa Creu de Calafell.

Gavà té un ric patrimoni arquitectònic que abasta des del romànic fins la primera meitat del segle XX.

Es tracta de: el Castell d'Eramprunyà, l'Ermita de Sant Miquel d'Eramprunyà, Can Dardena, l'Ermita de la Mare de Déu de Bruguers, Can Rosés, la Casa Gran, Can Lluc, Can Ribes, la Casa Planes i Crehuet, el Casal del Centre, Torre de l'American Lake, el grup escolar Salvador Lluch, la xemeneia de la Pista d'Atletisme de La Bòbila, la Casa de la Vila, Ca n'Amat, Can Tintorer, Can Llong, l'estació del ferrocarril, la companyia Roca Radiadores S.A., i el conjunt urbà del carrer de Cap de Creus .

Actualment forma un continu urbà amb la veïna població de Viladecans. El nucli antic del poble de Gavà conserva l'estructura que tenia als segles XVI i XVII, segons plans antics que es conserven a l'arxiu de la baronia, formada per dos eixos centrals, que són el Carrer Major i el de Capdecreus, i limitada a tramuntana pel carrer de Sant Pere.

Jaciments arqueològics
Gavà té un jaciment arqueològic d'una gran importància, situat a la barriada de Can Tintorer. Es tracta d'un complex miner d'època neolítica assentat en un terreny d'esquists silúrics. Les mines es localitzen al subsòl dins el context paleozoic, amb mineralitzacions de fosfats i silicats. És l'única explotació minera neolítica detectada a la Península Ibèrica, i les que es coneixen a Europa ho són de sílex.

Platja de Gavà

Platja de Gavà

El Museu de Gavà va néixer l'any 1978 amb l'objectiu de conservar, investigar i difondre el patrimoni cultural i natural de la zona

El Museu té la seu a la Torre Lluch, edifici residencial de caràcter senyorial construït el 1779 i propietat municipal des de l'any 1978. Després d'un període d'obres de remodelació de l'edifici, el 1991 s'inaugurà les dependències actuals del Museu.

Els 4 quilòmetres de litoral marítim són un dels seus atractius turístics. La zona també gaudeix d'una pineda única, de 400 metres d'amplada, que arriba fins a primera línia de mar.
Aquests atractius, units als serveis i a les seves condicions meteorològiques amb més de 3.500 hores de sol a l'any, fan que cada estiu més de 2 milions de banyistes visitin la zona marítima de Gavà.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua