BARCELONA

Datos del Pueblo

Franqueses del Vallès, Les

Pueblo

Les Franqueses del Vallés

Municipio

Les Franqueses del Valles / Comarcas: Valles Oriental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

16325

 

Ayuntamiento

Dirección

Carretera de Ribes, 2

Código postal

08520

Teléfono

93-8467676

Fax

93-8467767

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Les Franqueses del Vallès

Web de Interés

El municipi de les Franqueses del Vallès

E-mail municipio

aj.franqueses@lesfranqueses.cat
 

El municipi de les Franqueses del Vallès és a Catalunya, al centre de la comarca del Vallès Oriental. el municipi és format pels pobles i parròquies de Corró d'Amunt, Corró d'Avall, on hi ha la casa del comú, Marata i Llerona; hi ha també la caseria de Can Dorca (la del Lledoner fou incorporada a Granollers el 1922), la capella del Pla i la masia i església de Santa Digna, com també diverses urbanitzacions recents de segona residència. A l'estació de ferrocarril de les Franqueses (de la línia de Barcelona a Puigcerdà), prop de la carretera nacional de Granollers a Vic, s'ha format un barri, i un altre nucli urbà més modern, el de Bellavista, ambdós en el terme de Corró d'Avall.

Ajuntament de Les Franqueses del Valles

Ajuntament de Les Franqueses del Valles

El terme municipal correspon, en part, a l'antiga demarcació històrica de les Franqueses del Vallès, que són mencionades al privilegi atorgat pel comte de Barcelona Berenguer Ramon I el 1025. El comte els reconeix la lliure possessió de propietats i béns mobles i els eximeix de tota jurisdicció que no sigui la del príncep. Inicialment la demarcació comprenia també Samalús, Granollers, Palou, l'Ametlla, la Garriga, la Roca i Santa Agnès de Malanyanes, però aquells llocs foren aviat alienats per la corona.

Els pobles del terme municipal actual passaren a ser carrer de Barcelona el 1385. El 895 es troba citat un palau de Maserata, al territori anomenat Vallese, que segons Botet i Sisó pot identificar-se amb el poble de Marata. L'església romànica, dedicada a Santa Coloma, es troba documentada des de l'any 1077.

L'església de Santa Maria de Llerona (Laurona) és documentada el 990. Hi ha restes d'una antiga vil.la romana que es creu que podrien pertànyer a una part del territori de la Lauro monetal, lloc on s'encunyava moneda.

Església de Santa Maria de Llerona, les Franqueses, Vallès Oriental,

L'església de Santa Maria de Llerona

Edificis d´interès:

Ajuntament i antigues escoles: Edifici modernista de 1912, obra de l'arquitecte Albert Joan i Torner. Cedit al municipi pel Sr. Joan Sanpera i Torras. Actualment és la seu principal de l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès.

Església de Santa Maria de Llerona: L'edifici actual és una construcció medieval fortificada amb dues torres del segle XV, rectangulars, amb teulada i espitlleres. No obstant això, conserva restes anteriors com la portalada, que és romànica.

Església de Santa Coloma de Marata: Data del segle XI, ampliada posteriorment. Consta de tres naus, de les quals les laterals foren afegides posteriorment. L'absis és semicircular.

Església de Sant Mamet de Corró d'Amunt: Data del segle XI, però va ser transformada posteriorment. El mur de migdia conserva l'estil primitiu. L'absis és quadrat.

Església de Santa Eulàlia de Corró d'Avall: L'antiga església romànica del segle XII fou cremada durant la guerra civil i enderrocada posteriorment. L'actual data de l'any 1954.

Torre de Seva: A Marata. Construïda, suposadament, per Bertran de Seva al segle XIV, va ser reformada al segle XX. Hi ha diverses finestres gòtiques. La finestra principal, del 1561, és renaixentista. Al davant de la torre, hi ha una capella dedicada a Sant Abdó i Sant Senén.

La ruta verda de les Franqueses del Vallès (PR-C142) és un recorregut de 16 km de longitud on hi ha senyalitzades verticalment (amb suports de fusta i plaques metàl·liques) totes les masies franquesines, així com les esglésies, l’edifici consistorial i la torre de Seva, com a elements turístics. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua