BARCELONA

Datos del Pueblo

Fonollosa

Pueblo

Fonollosa

Municipio

Fonollosa / Comarcas: Bages

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1279

 

Ayuntamiento

Dirección

Església, s/n

Código postal

08259

Teléfono

93-8366005

Fax

93-8366005

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Fonollosa

Web de Interés

Fonollosa, situació, economia, patrimoni, arte

E-mail municipio

fonollosa@diba.cat
 

Quatre nuclis – Camps, Canet de Fals, Fals i Fonollosa – formen el municipi de Fonollosa. Aquest, està situat al sector occidental de la comarca del Bages, en els altiplans de contacte amb l’Anoia, i entre 10 i 20 km de Manresa, capital de la comarca del Bages.

El nucli de Fonollosa (525 m), on hi ha l'església parroquial, és situat al peu de la carretera de Calaf a Manresa. El lloc de Fonollosa —amb el nom d'origen evidentment botànic—, és documentat des de la primeria del segle XI. Fonollosa fou senyoria de la casa comtal, i després ducal, de Cardona; com també ho foren Camps i Fals.

Situacio de Fonollosa

Situacio de Fonollosa

Per visitar:

Les Torres de Fals
Les torres del castell, juntament amb l’antiga església parroquial, s’alcen, separades per un barranc, al vessant dret de la riera de Fonollosa.

La Torra
Aquesta guàrdia, conjuntament amb el mas al qual és adossada, es dreça en un indret planer i conreat que hom anomena Pla de Fals, prop del raval de les Oliveres, el qual s’estén a la banda meridional del terme a frec del territori de Rajadell.

Santa Maria del Grau
L’església es dreça al costat del mas Grauet o el Grau, el qual és situat en un indret planer ocupat per conreus i boscams, i estès a la banda meridional del terme, prop del territori de Rajadell i no gens lluny de l’eix transversal.

Santa Maria de Caselles
L’església, adossada al mas Caselles, es dreça al bell mig d’un altiplà situat entre la depressió de la riera de Fonollosa i els alturons de la serra de Castelltallat, a la banda ponentina del terme.

Santa Maria de Camps
L’església de Santa Maria es dreça al veïnat de Camps, petit nucli habitat estès a la banda nord-occidental del terme.

Sant Vicenç de Fals
Sant Vicenç de Fals s’aixeca al lloc conegut com Torres de Fals, a la part est d’un turó situat a la banda oriental del terme municipal de Fonollosa (Bages), prop de la riera de Fonollosa.

Sant Mamet de Bacardit
Les ruïnes de la capella es troben emboscades dalt l’esquenall de la serra de Sant Mamet que s’allargassa, ranejant el termenal de Sant Mateu de Bages, entre els masos Bacardit i Casalot, a la banda nord-occidental del terme.

Sant Andreu
Capella propera al mas Sant Andreu i erigida a la banda de tramuntana del terme, a tocar del territori de Sant Mateu.

Tomba del Grau de Fals
Sobre una gran roca esberlada i desplaçada hi ha exacavada una tomba de grans proporcions. La podem trobar a uns 150 ms de l’església de la Mare de Déu del Grau.

Sepultures de Camps
Es troben a uns pocs metres dels enderrocs de l’esglesiola de Sant Esteve, al costat d’una barraca de pedra seca dels antics vinyataires.

La vida cultural del poble és a càrrec de l'Associació Cultural Recreativa del Centre Parroquial, que mira de mantenir vives les festes del poble i té secció de caramelles i trabucaires, i disposa d'una sala de teatre.

Llocs d´interès a Fonollosa

Llocs d´interès a Fonollosa

Altres indrets del terme

Fals
Camps
Santa Maria del Grau i altres esglésies

La serra de Castelltallat i els seus replans del vessant de migdia constitueixen el sector septentrional del terme, d'on davallen diversos torrents, no pas continus, que aboquen les aigües a la riera de Fonollosa. Gairebé la meitat del territori és ocupada pels boscos de pins, tot i que també hi ha alzines i alguns roures. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua