BARCELONA

Datos del Pueblo

Folgueroles

Pueblo

Folgueroles

Municipio

Folgueroles / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

2058

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Verdaguer, 2 "Can Dachs"

Código postal

08519

Teléfono

93-8122054

Fax

93-8122192

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Folgueroles web de l´Ajuntament

Web de Interés

Folgueroles  portal del municipi

E-mail municipio

folgueroles@diba.cat
 

El terme de Folgueroles, de 10,99 km², és al bell mig de la Plana, a la zona de contacte amb els vessants orientals de les Guilleries. Limita al N amb el terme de Tavèrnoles, a l'E amb Sant Sadurní d'Osormort, al S amb Sant Julià de Vilatorta i Calldetenes, a l'W amb Vic i al NW amb Gurb.

Folgueroles, Plaza Verdaguer

Folgueroles, Plaza Verdaguer

El nucli del poble es va formar a partir de la fi del segle XVI, de manera que hom pot calcular que el 1600 hi havia unes 7 cases, unes 20 el 1625, 57 el 1687 i 89 el 1860. Al llarg del segle XVIII es van crear els barris de la Ricardera i del Carrer de la Font, separats del nucli antic de la sagrera, i també es feren algunes cases al de Passavant. El 1860 la Ricardera tenia 58 cases, el Carrer de la Font, 10, i el de Passavant, 6.

LLOCS D'INTERÈS:

Església Santa Maria
Ermita de la Damunt
Jardí de la Damunt
Ermita de Sant Jordi
Dolmen
Monument a Verdaguer
Monument a l'Atlántida
Creu del Francès
Casol de Puigcastallet
Alzines Sureres
Mas la Sala
Racó de Mossèn Cinto
Gorg de Llitons
Torre de Morgades
Torrent de Folgueroles
Font Plaça Roviretes
Font Trobada
Font del Molí
Font del Glaç
Font del Rector
Font de la Ricardera
Font dels Pescadors
Font de la Damunt
Font de Sant Jordi
Font del Pou Nou
Font del Desmai

Folgueroles Església Santa Maria

Folgueroles Església Santa Maria

Entre els masos històrics i tradicionals de Folgueroles destaca el Mas del Coll, o d'en Coll, antiga casa forta venuda el 1306 pel cavaller Francesc de Santvicenç al prior de Sant Llorenç del Munt, que conserva encara un cos fortificat amb llargues espitlleres i els antics merlets, ara tapiats, i que fou transformada en masia al segle XVII. La Torre de Morgadès, una torre quadrada unida al mas, constitueix un dels millors exemplars de torre de defensa del segle XV. El Mas de la Sala, ara dins la població, és un gran casal quadrat, amb galeries a la banda de migdia i amb un gran tancat protegit per un portal amb un escut de marbre.

tot el poble respira verdaguerisme gràcies a les làpides, esteles i pedres amb fragments de les seves poesies repartides pel poble, al recent monument al Centenari de l'Atlàntida, obra de Jordi Pallàs, que presideix l'entrada de la població, i al gran monument modernista, ideat per Josep M. Pericas, que hi fou erigit el 1908 i que es troba davant l'església parroquial.

Folgueroles, porta de les Guilleries, gaudeix d’una situació privilegiada pels amants de les caminades: senders de diferents grau de dificultat que s’endinsen per les Guilleries, que voregen la vall de Sau o pugen fins els espadats del Collsacabra des d’on es pot contemplar com la boira s’endinsa pels racons de la comarca d’Osona.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua