BARCELONA

Datos del Pueblo

Figaró Montmany

Pueblo

Figaró-Montmany

Municipio

Figaró-Montmany / Comarcas: Valles Oriental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2007

1009

 

Ayuntamiento

Dirección

Carretera de Ribes 42-44

Código postal

08590

Teléfono

93-8429111

Fax

93-8429136

Oficina Turismo

93 842 93 61

Web Oficial

Figaró Montmany

Web de Interés

El municipi del Figueró i Montmany o Figaró-Montmany

E-mail municipio

oñatelm@diba.cat
 

Noms del Municipi: Montmany i el Figueró, Figaró-Montmany, el Figueró; Nom històric: Montmany de Puiggraciós

El municipi de Figaró-Montmany és al nord de la comarca del Vallès Oriental (Països Catalans), a 320 m d'altitud i al bell mig de l'angosta vall o congost que va donar nom al riu que la solca.

Els 15 km2 del terme es reparteixen a banda i banda del riu Congost. A la seva esquerra el terme s'enfila Montseny amunt, assolint la seva màxima cota amb el cim de Roca Centella, de 1000 m d'altitud, a l'extrem sud de les carenes d'en Bosc. Aquesta meitat montsenyenca del municipi, inclosa dins del Parc natural del Montseny, abasta bona part de la vall de Vallcàrquera, drenada per la riera de Vallcàrquera, als peus del turó de Tagamanent. També inclou el vessant sud d'aquesta vall, vers el paratge de Monteugues.

El Figaró vist des de "els Tremolencs", amb el Tagamanent al fons

El Figaró vist des de "els Tremolencs", amb el Tagamanent al fons

situat a l'esquerra del Congost, aigua amunt de la Garriga, té el seu origen en l'hostal del Figueró, establert abans del 1399, al camí ral de Barcelona a la Cerdanya per Vic, sobre l'antiga via romana. Des del començament del s XX tingué un increment notable, gràcies a l'estiueig. Té estació del ferrocarril de Barcelona a la Tor de Querol.

El lloc pertangué al terme del castell de Montmany, i depenia de la parròquia de Sant Pere de Vallcàrquera, l'antiga capella de Sant Rafael i Santa Anna, esmentada el 1413 i reedificada al s XVIII i de nou en 1838-41, esdevingué centre parroquial de l'antiga demarcació de Vallcàrquera el 1870.

Visitar:

L'església de Santa Pau de Montmany
El santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós
Sant Pere de Vallcàrquera
Sant Cristòfol de Monteugues
Les masies

Turisme ofereix:

Turisme

- Oficina d'informació turística
- Guia d'itineraris a peu
- Ruta dels arbres
- Passeig Urbà
- Itinerari del Congost
- Itinerari de les fonts
- Escales de l'Àngelus
- Itinerari Memòria Històrica
- Retaule de Sant Pere de Vallcàrquera
- Ruta literària dels Sots Feréstecs
- Activitats, allotjament i comerç

Centre del Poble Montmany i el Figueró, Figaró-Montmany

Centre del Poble Montmany i el Figueró, Figaró-Montmany

La por i la inseguretat medieval de la vall del Congost, lloc de bandolerisme i de pas de tropes en les guerres del país, féu que totes les masies i antics centres de poblament es trobessin a les petites valls enlairades, als vessants del Congost i al fons de la gran vall. Per això cal cercar totes les antigues masies en raconades i terrasses aptes per al conreu.

El diumenge després de Pasqüetes se celebra la tradicional festa del Pi al Figueró, amb un seguit d'actes que comencen amb la tala del pi i la posterior plantada per després cremar-lo a l'entrada del bosc. La jornada s'acaba amb un sopar i el ball dels quintos. El dilluns té lloc la festa dels Sants Patrons amb una processó que porta els sants patrons, sant Rafael i santa Anna, fins a l'ermita de Vallcàrquera. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua