BARCELONA

Datos del Pueblo

Fals

Pueblo

Tipo de Entidad: Nucli: Fals

Municipio

Fonollosa / Comarcas: Bages

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

274

 

Ayuntamiento

Dirección

Església, s/n

Código postal

08259

Teléfono

93-8366005

Fax

93-8366005

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Fals

Web de Interés

Fals conjunt d´interès

E-mail municipio

fonollosa@diba.cat
 

El municipi de Fonollosa és situat a la part oriental de la comarca del Bages, al centre de Catalunya. El seu terme municipal és de 52 km2 i acull 1215 habitants repartits en quatre nuclis de població: Camps, Canet de Fals, Fals i Fonollosa; a més de nombroses masies disseminades

Fals nucli de fonollosa

Fals nucli de Fonollosa

El nucli de Fals està situat a la zona sud del terme de Fonollosa, situat en un gran pla entre les rieres de la Vall i de Rajadell, a 400 m d’altitud. És el terme més gran del municipi, que va des de la serra de Castelltallat a la riera de Rajadell, i del cim de Cal Xamal fins a tocar del riu Cardener.

El Nucli de Fals, panoramica del poble

El Nucli de Fals

El terme, originàriament anomenat Falchs, compta amb un dels monuments religiosos i militars més coneguts i vistosos de la comarca, les Torres de Fals. La forma de la planta d’aquesta torre és circular, encara que, com s’edevé en la major part d’aquestes torres rodones primerenques, és una mica deformada. Especialment la seva base és molt irregular; només a partir dels 3 m d’alçada la construcció comença a prendre la seva forma circular.El diàmetre exterior de la torre és de 9 m i té una alçària d’uns 19,50m.

Les torres de Fals

Les Torres de Fals

La segona torre, situada a migjorn de la primera, és una construcció també cilíndrica, d’estructura molt simple, que es dreça fins a uns 17,20 m d’alçada a partir d’un pla circular, que ve donat per un diàmetre extern de 9 m i per un altre d’intern que supera lleugerament els 4 m, la resta del quals confereix a les parets un gruix de 247 cm, mida que, en no haver-hi cap desgruixament, es fa constant a tot el llarg de la torre, amb la consegüent repetició dels diàmetres a tots els compartiments.

També cal destacar la presència d’ermites com Santa Maria del Grau i Sant Andreu, d’origen romànic; d’unes sepultures excavades a la roca i de paratges d’alt interès natural com la Serra de Collbaix.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua