BARCELONA

Datos del Pueblo

Esplugues De Llobregat

Pueblo

Esplugues de Llobregat

Municipio

Esplugues de Llobregat / Comarcas: Baix Llobregat,

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

46286

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Sta. Magdalena, 5-6

Código postal

08950

Teléfono

93-3713350

Fax

93-3722910

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Esplugues De Llobregat

Web de Interés

Esplugues de Llobregat, breu història, fotos..

E-mail municipio

ajuntament@esplugues.cat
 

Esplugues de Llobregat: El topònim d’Esplugues, documentat al segle X, per la seva etimologia significa ‘’coves, cavitats”. Avui, però, la topografia de la població mostra ben poca cosa relacionada amb l’origen etimològic d’aquest topònim. Només els profunds torrents oberts als potents estrats argilosos ens donen una idea del que eren a l’edat mitjana.

Per documentació del s.XII tenim referències que la família més important correspon als Picalqués, propietaris d’un castell ( on hi ha la Torre dels Lleons ) i d’una bona part de terres d’Esplugues

Escudo de Esplugues de Llobregat

En Esplugues de Llobregat es diferencien tres nuclis de gènesi distinta. El de la Sagrera, entorn de l'església parroquial, és, probablement, el més antic; el raval de Sant Mateu, format sota el castell de Picalquers, a l'indret per on discorria l'antic camí ral. I un nou raval a migdia dels altres dos nuclis antics.

L' església parroquialde Santa Maria Magdalena, a la plaça del Pare Miquel d'Esplugues, antigament dedicada a santa Maria, és documentada el 1059. L'edifici segueix la tradició de les esglésies d'una nau amb capelles laterals construïdes entre els contraforts. El campanar és una torre quadrada. L'església és dedicada, també, a sant Mateu.

la Torre dels Lleons és l'antiga torre o castell de Picalquers. La propietat va ser adquirida per Jacint Esteva i va ser urbanitzada en el marc del sorgiment de la Ciutat Diagonal. A l'antiga Torre de Picalquers hi havia una capella dedicada a sant Jaume, en la qual es fundà un benifet eclesiàstic, que va perdurar fins a mitjan segle passat.

Barris: (habitantes aproximados)

* Can Vidalet (14.569 hab)
* La Plana (9.346 hab)
* El Centre (7.681 hab)
* El Gall (4.005 hab)
* Can Clota (3.747 hab)
* Montesa (3.381 hab)
* La Mallola (1.297 hab)
* Finestrelles (831 hab)
* La Miranda (757 hab)
* Ciutat Diagonal (682 hab)

Esplugues de Llobregat, jardins de Marie Curie

El Museo Can Tinturé de Esplugas de Llobregat, situado en un edificio construida a finales del siglo XIX por el arquitecto Claudi Duran Ventosa a petición de Joan Tinturé Campreciós, acoge el primer museo monográfico de azulejos de muestra de España. El fondo está formado principalmente por la colección de Salvador Miquel, adquirida en el año 1999 por el Ayuntamiento de Esplugues con el objetivo de preservarla y fomentar su estudio y difusión.

El Museo Can Tinturé de Esplugas de Llobregat

La colección, compuesta por más de tres mil azulejos de distintos estilos y modelos, descubre la importancia como expresión artística y patrimonio cultural del azulejo de muestra, un producto cerámico que sirvió para el revestimiento de las viviendas de Cataluña y del resto de la Península desde la época medieval hasta que se inició la industrialización de su proceso de fabricación. Son los azulejos que se solían colocar en las cocinas, servicios, retretes, bajos de balcón, arrimaderos y contrahuellas, aunque también se utilizaban para enmarcar y agrandar los paneles figurativos y los paneles de encargo.(ftes y fotos ver links de la ficha)