BARCELONA

Datos del Pueblo

El Papiol

Pueblo

El Papiol

Municipio

El Papiol / Comarcas: Baix Llobregat

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

3781

 

Ayuntamiento

Dirección

Avinguda de la Generalitat, 7-9

Código postal

08754

Teléfono

93-6730220

Fax

93-6731539

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

El Papiol

Web de Interés

El Papiol dades del municipi

E-mail municipio

papiol@diba.cat
 

El municipi del Papiol, d'una extensió de 8,83 km², és situat als darrers contraforts occidentals de la serra de Collserola prop del Llobregat, en la confluència d'aquest riu amb la riera de Rubí. Ambdós cursos formen el límit de ponent amb els termes de Pallejà i Castellbisbal, respectivament.

El primer document escrit referent a aquesta emblemàtica construcció és de l’any 1116, quan el comte de Barcelona cedeix el lloc a tres vassalls, en representació d’un ordre militar perquè el mantinguin actiu. L’any 1206 el rei Pere I en va fer donació a Raimon de Papiol, el primer baró.

El 26 de maig de 1448 un moviment sísmic va enfonsar el castell. D’aquell terratrèmol ve la llegenda que diu que el senyor del castell del Papiol va fer un pacte amb el diable per que li aixequés ràpidament un castell en el territori que el rei li havia atorgat.

El casc antic del Papiol compta amb les cases més antigues del poble entre les que destaquen Ca l’Adjutori i can Pagès, al Carrer Major. Cal Nina, al capdavall d’aquest carrer, fou cosntruïda entorn el 1915 i presenta detalls ornamentals senzills de tradició modernista. D’aquest estil és Can Bou, coneguda també per la Casa de Pedra. Situada just a sota del Castell és una obra de Salvador Valeri i Pupurull del 1914, que aleshores va ser arquitecte municipal i va pertànyer a la segona generació d’arquitectes modernistes.

El castell s’alça damunt del Llobregat sobre la roca i la població, al puig de 135 metres del municipi. La seva silueta es perfectament distingible des de l'autopista ’A-7. És una gran construcció massissa, quadrada i de sòlids rectangles. El castell es conserva en molt bon estat.

Vista de El Papiol

Vista de El Papiol

l'Ermita de la Salut: Anomenada també Santa Eulàlia de Madrona, és un dels millors monuments romànics de la serra. Datada del segle XI-XII, amb restes visigòtiques del segle VII que podem apreciar en els basaments. És un edifici d’una sola nau, coronada per un absis semi-circular, que forma una capçalera trevolada, flanquejat per dues absidioles.

El terme municipal comprèn, també, la caseria del Papiol de Baix, la de Can Puig, la barriada de Puigmadrona (del decenni dels seixanta) i les casetes del Pi del Balç, emplaçades sota aquest puig, prop del Llobregat.
Per ponent del municipi, paral·lela al Llobregat, passa l'autopista de Barcelona a Tarragona, la qual, més amunt del nucli urbà, enllaça amb l'anomenada del Papiol a Mollet.

Entre les activitats culturals i artístiques de la vila, a part la Setmana Cultural que se celebra d'uns quants anys ençà, cal destacar els Festivals de Música Clàssica que se celebren al setembre des del 1976, organitzats pel Patronat Pro Festival de Música i que durant molts d'anys han tingut com a marc el castell.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua