BARCELONA

Datos del Pueblo

Collsuspina

Pueblo

Collsuspina

Municipio

Collsuspina / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

323

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 3

Código postal

08178

Teléfono

93-8300376

Fax

93-8208330

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Collsuspina

Web de Interés

el Poble de Collsuspina i la història

E-mail municipio

collsuspina@diba.cat
 


El terme de Collsuspina es va formar de la fusió de dos antics trossos dels vells termes i parròquies osonenques de Tona i de Balenyà. Ambdós termes tenien com a límit l'antic camí ral que va donar origen al poble i coincidien al mig del poble actual, on un pou i una creu que es troben encara al mig del carrer principal de la població limiten aquesta situació.

Collsuspina

Collsuspina

El sector tonenc, que va de la població a l'extrem nord del terme, era centrat per l'antiga parròquia i després sufragània tradicional de Tona anomenada Sant Cugat de Gavadons, que té la seva església dalt de la serra, prop dels masos Bellver i Miravalls.

La primera casa que s'hi va construir fou l'hostal actual de Can Xarina, aixecat per Salvi Pedrós el 1550, just a la partió dels termes, bé que a la part de Balenyà. Té finestrals del tipus gòtic d'arcs conopials, unes fermes voltes a la part baixa i una inscripció mig en francès i mig en català, que indica que fou fet per un mestre de cases francès.

entre l'any 1592 i el 1600, una capella a Santa Maria del Socors, l'actual església parroquial, ampliada només amb una façana nova, un campanar i capelles laterals a partir del 1880.

Santa Maria del Socors, l'actual església parroquial de Collsuspina

Santa Maria del Socors, l'actual església parroquial

El terme comprèn, a més del poble de Collsuspina, cap del municipi, el barri de les Casetes, l'antic poble de Sant Cugat de Gavadons i la urbanització de Montpicanyol.

Des del 1984 al poble s'organitza també una popular competició de bicicleta tot terreny, les 2 Hores de Collsuspina, a l'agost El grup AC Collsuspina es va crear a principis de l'any 1997 i, encara que no havíem fet mai res pels no residents a Collsuspina, a nivell municipal hem portat a terme vàries activitats lúdiques relacionades directament amb el món de la bicicleta de muntanya. Així és el cas de diverses travesses per Catalunya partint sempre des de Collsuspina i algunes rutes pels Pirineus.

A més a més, cada any, un matí d'un dels dies de la Festa Major del nostre poble organitzem una pedalada de caire estrictament municipal perquè, sobretot els més petits, puguin començar a viure l'ambient d'una pedalada i intentar que aquesta afició que tenim s'estengui pel municipi.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua