BARCELONA

Datos del Pueblo

Cervello

Pueblo

Cervello

Municipio

Cervello / Comarcas: Baix Llobregat

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

7944

 

Ayuntamiento

Dirección

Carrer Major, 146-148

Código postal

08758

Teléfono

93-6600070

Fax

93-6600659

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Cervello

Web de Interés

Cervello, La Vila Situació, territori i Passejades


El castell de CervellóLa capella de Santa Maria de Cervelló o del SocorsLa Palma de CervellóSant Ponç de Corbera Els masos
La història

E-mail municipio

cervello@cervello.diba.es
 

Municipi del Baix Llobregat, als vessants de la serra d'Ordal, fins prop de la riba dreta del Llobregat; és drenada per la riera de Cervelló, que neix al nord de la penya del Moro (425 m alt) i aflueix, per la dreta, al Llobregat després de rebre la riera de Rafamans o de la Palma.

La formació del nucli agrupat data de la fi del segle XVIII i de la primeria del XIX, segle durant el qual la població s'incrementà notablement per causa de la prosperitat de la indústria del vidre. A la segona meitat del segle XIX hom decidí de traslladar la parròquia al poble i el 1864 hom encarregà a l'arquitecte Josep Oriol Mestres de confeccionar un projecte per a la nova església que s'havia de construir, però el temple no s'arribà a iniciar. Finalment, el 1896, essent rector Antoni Forns, hom beneí la primera pedra de la nova església parroquial de Sant Esteve de Cervelló(obra dels arquitectes Josep Font i Gumà i Antoni Gallissà), que és dedicada també a Santa Maria de Cervelló o del Socors

Cervello

Cervello

El municipi disposa d’un important patrimoni arquitectònic (en fotos), sobretot de caire religiós. Destaca el monestir de Sant Ponç, una de les joies del romànic català del segle XI. L’església de Santa Maria o dels Socors, del mateix estil, data de finals del segle V i està situada sota el castell de Cervelló. El temple va ser reparat i consagrat de nou l’any 1231, després de construir un campanar gòtic sobre el cimbori. Actualment continua en un procés de restauració amb l’ajuda de l’entitat Segle Nou i de l’Ajuntament de Cervelló.

L'església de Sant Ponç de Corbera és l'antiga església del monestir. És un edifici d'una sola nau, amb un transsepte capçat per tres absis semicirculars, un cimbori sobre el creuer i un petit campanar que el corona. Tot l'exterior de l'edifici és ornamentat amb bandes i arcuacions llombardes, les finestres són de doble biaix i l'aparell és característic del primer art romànic. Els absis tenen comunicació entre ells per portes obertes en els murs de separació; en el central i en el de migdia es conserven vestigis de pintures romàniques, que en origen devien omplir tota la superfície absidal, de temes ornamentals i vegetals.

Sant Ponç de Corbera Dins el municipi de Cervelló

Sant Ponç de Corbera Dins el municipi de Cervelló

L’església parroquial de San Esteve, al nucli urbá, és una obra modernista de l’any 1908 dels arquitectes Josep Font i Gomà i Antoni A. Gallissà. En l’àmbit civil cal remarcar la torre de la Granja Garcia, també de Gallissà i d’estil modernista combinat amb l’arquitectura rural autòctona catalana.

Dins el terme hi ha el poble de la Palma de Cervelló, l'antiga quadra i priorat de Sant Ponç de Corbera, l'antiga masia del Lledoner i nombroses urbanitzacions d'estiueig o de segona residència, com les de la Llibra, Can Pi, Can Castany, Can Guitard Vell, Torre Garcia i Can Vidalet.

El sector metal·lúrgic és representat per diverses empreses; hi ha també una fàbrica de sedes i una de paper. La indústria del vidre, de tanta tradició, encara perdura. Del ram alimentari destaquen unes importants caves de xampany.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua