BARCELONA

Datos del Pueblo

Castellterçol

Pueblo

Castellterçol

Municipio

Castellterçol / Comarcas: Valles Oriental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

2238

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Vella, 3

Código postal

08183

Teléfono

93-8666188

Fax

93-8666268

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Castellterçol

Web de Interés

Centre Excursionista Castellterçol

E-mail municipio

www.castelltersol.cat
 

La primera referència de Castellterçol procedeix de St. Mateu de Bages i es guarda a l'Arxiu de Montserrat. Es tracta d'una venda de tres porcions de terra que fa una parella de propietaris. D'una declaren que l'obtingueren per aprisió d'una terra règia que es troba en el territori d'Osona, en el terme del Castell d'un tal Terçol. La data d'aquest document és l'any 898, que indica que llavors ja existia el lloc i el terme de Castell de Terçol o Castellterçol.

La vila s'assenta a l'extrem meridional de l'altiplà de Moià, damunt la divisòria d'aigües entre el Llobregat i el Besòs. L'església parroquial de Sant Fruitós fou bastida damunt una església anterior consagrada el 1111, ensems amb la de Sant Miquel, propera al castell. Hi ha la casa natal d'Enric Prat de la Riba, convertida en museu el 1984, on són conservades les partitures de la tradicional dansa de Castellterçol, mantinguda i renovada per esbarts i agrupacions folklòriques.
La ramaderia hi és important (bestiar boví i porcí) i dóna lloc a l'elaboració d'embotits.

El castell de Castellterçol es troba situat a les afores de la vila en direcció sud-est, damunt un turonet que si bé no és un dels punts més elevats del poble, si és apropiat per a la defensa. Actualment se'n conserven el fossar, una part de les muralles de defensa, amb les corresponents sageteres (probablement dels S.XIII i XIV), i les restes de l'antiga residència dels senyors, datada del S.XII.

l castell de Castellterçol es troba situat a les afores de la vila en direcció sud-est, damunt un turonet que si bé no és un dels punts més elevats del poble, si és apropiat per a la defensa. Actualment se'n conserven el fossar, una part de les muralles de defensa

Castellterçol

Masies: A tocar el poble tenim les cases pairals de Salavert, Les Comes, Can Fruns (avui restaurant), El Casuc i El Castell.

Al nord del terme tenim les masies de La Fàbrega, el Pedrós, Les Basses i Les Canals. Seguint la riera de Fonts Calentes trobem La Serradora on hom s'hi pot aturar a contemplar els finestrals de pedra treballada i els marcs i motllures a les entrades del menjador i cambres. Una petita torre domina el paisatge obert dels voltants. Si baixem a la riera hi trobem el Molí Nou, el Molí Xic, el Mas St. Jaume i Les Comes.

També tenim la Ginebreda i l'Oller: la primera és una de les cases més antigues del poble, ja que hi ha documents del S. XVI que la citen. La segona és una casa senyorial.


L'activitat industrial, especialment la tèxtil, n'és la base econòmica principal, que, avui, però, acusa una forta crisi; la tradicional indústria llanera (tenia 180 telers el 1763) ha estat substituïda des de la primera meitat del s XIX per la cotonera (filats, teixits, tints, tovalloles), al costat de la de la seda i d'altres fibres (lli i jute). (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua