BARCELONA

Datos del Pueblo

Castellcir

Pueblo

Castellcir

Municipio

Castellcir / Comarcas: Valles Oriental

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

584

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Era, s/n

Código postal

08183

Teléfono

93-8668151

Fax

93-8668151

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Castellcir

Web de Interés

Castellcir informació del poble

E-mail municipio

castellcir@diba.cat
 

Castellcir és un Municipi de 500 habitants i 34.5 Km2, situat a uns 700 m d’altura al sud-est del Moianès i al nord-oest del Vallès Oriental a la província de Barcelona. Hi arribarem seguint la carretera que va des de Sant Feliu de Codines a Moià. Un cop arribats a Castellterçol tombarem a la cruïlla que hi ha a l’entrada mateix del poble i que ens porta exclusivament a Castellcir. Després de 2,5 Km arribarem a la cruïlla de l’entrada del poble (on hi ha una pedra que posa Benvinguts a Castellcir) i trencarem a ma dreta, arribant tot seguit al seu centre.

Els primers noms amb que es fa referència a Castellcir són indistintament Castell de Tenes o Castellcirvio.

És molt possible que l’emplaçament del Castell de Tenes fos a dalt del Turó de Vilacís, situat a mig camí entre la masia de Ca l’Antoja i la Torrassa, sobre el riu Tenes.

Posterior fou el Castell de la Popa edificat pels nobles de Castellcir a l’indret de la Popa que va centrar i denominar el terme a partir del segle XI.

Des d’aleshores es recullen en diferents escrits els noms dels masos al voltant dels quals gira la vida d’aquestes contrades.

És interessant de passejar-se per l’interior de la població i contemplar carrers i visitar les rodalies del poble

Castell de La Popa

El Castell de Castellcir, anomenat de La Popa per la forma de vaixell de la roca sobre la que està construït, data del segle X.

Església de Sant Andreu

La Església vella o de Sant Andreu està situada al costat de la riera de Castellcir. La seva existència es menciona ja en documents de l’any 939.

Esplugues

Esplugues és una masia construïda sota una bauma que data de l’època troglodítica. L’edifici consta de planta baixa i dues plantes més. Va ser habitada fins a finals de l’any 2002.

Marfà

 el paratge de Marfà, situat a uns quants quilòmetres al noroest, que pertany a Castellcir des de el segle XIX.

Castellcir Riera de Marfa

El terme de Castellcir està format per dos parts físicament separades entre sí. Una, on es el poble de Castellcir, i un altre, el paratge de Marfà, situat a uns quants quilòmetres al noroest

Santa Coloma Sasserra

Ermita romànica amb campanar del segle XI i absis del segle XII. Fou realçada el segle XVII.

L'extensa i poblada zona forestal és una de les bases econòmiques del municipi: pinedes (800 ha), alzinars i rouredes (1 200 ha); hi ha una serradora i hi havia tingut importància el carboneig. El matollar ocupa 1 056 ha. L'agricultura és gairebé totalment de secà; hom conrea cereals (159 ha), farratges (147 ha) i patates (40 ha). Hi ha ramaderia (bestiar boví i porcí, principalment). (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua