BARCELONA

Datos del Pueblo

Castellar Del Riu

Pueblo

Castellar del Riu

Municipio

Castellar del Riu / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

143

 

Ayuntamiento

Dirección

Rectoria de Llinàs, s/n

Código postal

08619

Teléfono

93-8212775

Fax

93-8220050

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Castellar Del Riu

Web de Interés

Castellar del Riu fitxa del poble

E-mail municipio

castellarr@diba.cat
 

En l'acta de consagració de la catedral d'Urgell, el 839, són esmentades les parròquies de Castellar i d'Espinalbet, i ambdues formaven part del comtat de Berga; a Espinalbet hi havia un castell, que el 1183 heretà el famós trobador Guillem de Berguedà, juntament amb el lloc de Castellar. La tercera parròquia del municipi, la de Llinars de l'Aiguadora, on hi ha la capital administrativa, pertany al deganat de la Vall de Lord i era possessió del vescomtat de Cardona i, per tant, pertany històricament al Solsonès (Llinars formà fins el 1840 municipi independent).

La caseria de Castellar del Riu  és situada a la dreta de la riera dels Porxos, o de Castellar, al vessant de l'aigua d'Ora.

Castellar del Riu

La parròquia de Sant Vicenç de Castellar és d'origen romànic però molt reformada; la porta fou oberta al bell mig de l'absis, i hom afegí una capella i un campanar de torre quadrangular al SW. La propera rectoria és mig esfondrada.

hi ha tambe la petita església de Sant Llorenç dels Porxos, edifici molt simple d'una nau, sense absis, amb una porta adovellada de mig punt al mur frontal.

Al centre de l'extens pla de Campllong, davant la masia de Campllong i a ponent de la creu homònima, s'aixecava l'històric Pi de les Tres Branques, gran pi de tres besses que feia 28 m d'alçada i uns 6 m de circumferència a la base.

Nuclis:

Castellar del Riu
Espinalbet
Rasos de Peguera

Actualment les principals entitats de població d'aquest municipi són les caseries de Llinars de l'Aiguadora, el cap municipal, les de Castellar del Riu i Espinalbet; també representen un cert impacte urbanístic les instal·lacions de l'estació d'esquí de Rasos de Peguera, compartides amb el terme de Montmajor. (ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua