BARCELONA

Datos del Pueblo

Cardona

Pueblo

Cardona

Municipio

Cardona / Comarcas: Bages

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

5164

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de la Fira, 1

Código postal

08261

Teléfono

93-8691000

Fax

93-8692901

Oficina Turismo

93 869 27 98

Web Oficial

Cardona

Web de Interés

Cardona en itineraris

E-mail municipio

cardona@diba.cat
 

Cardona és una de les poblacions catalanes amb un pòsit d'història més dens i ric del país. Cardona ha tingut, durant segles, un protagonisme sociopolític de primera línia, que ha deixat un llegat monumental i patrimonial en general, singularment valuós i atractiu, per a les actuals generacions de cardonins/cardonines i visitants.

el centre històric de Cardona resta declarat Bé d’Interès Cultural en la Categoria de Conjunt Històric

Centre historic de CardonaEntre el 890 i el 1038 Cardona havia passat del bisbat de Vic al d'Urgell, del qual esdevingué cap d'oficialat i, posteriorment, arxiprestat del nou bisbat de Solsona. El terme, que antigament era dividit entre la vila i el terme forà del Veïnat de Cardona, comprèn el barri i la parròquia de la Coromina, les colònies mineres del Salí de Cardona i de les Colònies, el poble de Bergús, els veïnats de Tresserres i de Sant Tovà; hi ha, a més, l'església i antic hostal de Sant Joan del Pont, del 1576, al cap del pont de Sant Joan, damunt el Cardener (construït al s XV, per tal com el pretensiós pont del Diable havia estat inacabat), i les esglésies de Sant Julià del Guix, Sant Jaume de Guals i Sant Quintí del Mujal.

el castell de Cardona va ser, des del segle XI i fins al XV, el nucli residencial dels senyors de Cardona. El recinte està dividit meitat per meitat entre els pavellons senyorials i el recinte de la canònica de Sant Vicenç. En destaquen la Torre de la Minyona, el Pati Ducal, els seus baluards de defensa o les seves vistes sobre la Vall Salina.

Castell i la Col·legiata de Sant Vicenç de CardonaPunts d'interès

El castillo de Cardona.
Iglesia de Sant Miquel.
Virgen del Patrocinio S.XIV
Cabecera de Sant Miquel de CardonaColegiata de Sant Vicenç de Cardona.
Montaña de sal.
Antiguas minas de sal de Cardona.
Torre del Botxí (verdugo).
Torre de la Minyona (sirvienta).
La capilla de Santa Eulalia.
Pont vell.
Murallas.

imatge gòtica d'alabastre de la Mare de Déu del Patrocini, patrona de la vila (duta de Marsella com a botí de guerra el 1423 pel comte Joan Ramon Folc de Cardona)

imatge gòtica d'alabastre de la Mare de Déu del Patrocini

Els afloraments superficials de sals sòdiques foren explotats ja en època preromana; Cató el Censor, Plini el Vell i Aulus Gel·li ja els esmentaren.

El salí de Cardona (al barri de la Coromina) fou sempre un centre actiu del comerç de sal gemma per al proveïment de la Catalunya central i causa de disputa entre la vila i els seus senyors (des del 1859 els ducs de Medinaceli pagaren una indemnització anual sobre els drets de la sal cobrats). El descobriment de sals potàssiques a Súria el 1912 provocà la recerca de la carnal·lita i la silvinita a Cardona a partir del 1920; les mines s'iniciaren el 1925 i començaren a produir el 1929.(mas en ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua