BARCELONA

Datos del Pueblo

Capolat

Pueblo

Capolat

Municipio

Capolat / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

81

 

Ayuntamiento

Dirección

Afores, s/n

Código postal

08619

Teléfono

93-8215040

Fax

93-8215040

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Capolat

Web de Interés

Capolet el poble, les masies, el patrimoni

E-mail municipio

capolat@diba.cat
 

El municipi de Capolat (34,29 km²) es troba a ponent de la comarca, ja al límit amb el Solsonès, on confronta amb els municipis de Navès i Guixers. Dins el Berguedà limita amb Castellar del Riu (N), l'antic terme de la Valldan (actualment de Berga) i Avià (E) i l'Espunyola (S). És un terme eminentment rural, de poblament disseminat en un 100%, però malgrat això, els principals nuclis de població són el poble de Capolat, capital del terme; la caseria de Llinars de l'Aiguadora, compartida amb el terme de Castellar del Riu; la caseria de Rossinyol i Coforb, anomenada també Coforb; i la caseria de Taravil. Aquests nuclis coincideixen amb els antics termes parroquials de Capolat, Coforb i Taravil.El lloc té el seu origen històric en el castell de Capolat, que era un dels nou castells de la comarca antiga de Cardona i formà part sempre del vescomtat de Cardona (després comtat i ducat) dins la mateixa batllia de Cardona; aquesta família en tingué sempre la jurisdicció civil i criminal. Aquest fet, juntament amb la seva dependència eclesiàstica al deganat de la Vall de Lord, el vinculen històricament amb la comarca del Solsonès.

Iglesia de Sant Salvador de Capolat

Iglesia de Sant Salvador de Capolat

Lugares de interés

Iglesia de Sant Salvador de Capolat, de estilo románico.
Iglesia de Sant Andreu de la Serreta, de estilo románico.
Iglesia de Sant Serni de la Torre, de estilo románico.

Moltes de les masies d'aquest terme resten abandonades, però algunes són d'interès per les seves característiques arquitectòniques. El Puig és una masia de planta quadrada, amb coberta de quatre vessants i amb careners paral·lels a la façana principal. L'edifici consta de tres plantes amb galeries d'arcs de mig punt a la façana sud. Aquesta masia és documentada des del segle XV, encara que l'obra és del segle XVII.

La festa major de Capolat era el 15 d'agost, però actualment se celebra per Sant Martí, el diumenge després de l'11 de novembre.(ftes y fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua